Ми аз имах такъв комплект (не млад химик, ама някъв подобен) като бях в гимназията - т.е. преди над 10 години е било. Бях си го купила от Института по усъвършенстване на учителите в Княжево. А после един познат ми подари неговия Млад химик. Който беше толкова стар, че доста от реактивите бяха дали фира, ама поне стъкларията я биваше.
Иначе има ефектни опити - в химическия примерно ни направиха оня с натрий във вода по следния начин:
Имаме две хартиени корабчета в аквариум с вода. Едното корабче е пиратско. То напада другото корабче, в което има парченце натрий. Като се намокри натрия, почва да гори, корабчето се запалва и потъва, сякаш потопено от пиратския кораб. И понеже бяха сложили фенолфталеин във водата, тя се обагри в червено от натриевата основа, като кръв...
МЕГА яко!
Взривяваха ни балон, пълен с водород. който беше оставен да поседи най-напред залепен за тавана (да видим колко е лек водорода и как издига балона нагоре и колко е малка молекулата му и как успява да мине през мембраната на балона, който с времето понамаля видимо). Запалиха му връвчицата и той гръмна като ония старите бомби с фитил.
С разтворен в някъв летлив разтворител фосфор пък ни показаха как фосфорът гори ако го оставиш в атмосферен кислород. Натопиха фитилите на няколко свещи в сместа и ги оставиха настрана - по някое време те лумнаха почти едновременно. Тва подозрително прилича на свещения огън в източноправославния храм в Йерусалим по времето на Великден.
А в гимназията един съученик беше синтезирал йодазид. Намаза го на тънък слой на пода на коридора и после гледахме как нещото гърми под токчетата на даскалката по литература. Същото това вещество беше изляно от един мой колега в университета (голям идиот) в една от лабораторните мивки. Паднало долу в сифона и през лятната ваканция изсъхнало и гръмнало. Цялата мивка цъфнала - трябваше да я сменят.
Тука в Калгари, понеже са парично ориентирани, посребряват медна монета със сребърен нитрат - това е т.нар. сребърно дърво, което ние в Бг правим с медна жичка. Правят и златен дъжд - с оловен сулфид (жълта утайка), която като се понагрее образува безкрайно красиви блещукащи кристали.
Изобщо, химията е абсолютно велика, а това горе са само циркови трикове и дори не е стигнато до теорията, която е безумно интересна и гениална. Жалко, че твърде малко хора в Бг имат интерес към тия неща.