Уф, гледам като поствам по-дълги мнения да са на кирилица, но обикновено забравям
Относно Gantz, може и така да е, но авторът успява по един много хитър и безскруполен начин да забаламоса по-невинните читатели чрез добре отмерени дози кръв и секс, които някак отвличат вниманието
По отношение на аналогията ти между книгите и мангата може да се поспори. От една страна няма съмнение, че качествената книга дава повече свобода от мангата, и поради естеството си е способна да създаде много по-плътна атмосфера (гората е толкова гъста, колкото ние смятаме за необходимо, тревата толкова зелена, колкото на нас ни харесва етц.), но често обектите в книгата имат по-неясни контури от тези в мангата и така ефектът, който имат върху читателя може да бъде сравнително минимизиран. Естествен за мен пример са лицата на персонажите. Лично аз никога не съм успявал да си създада ясна и трайна представа за лицето на героя само по описанието в книгата, независимо колко качествено е то. Съвсем естествено дълбочината на разбиране, често съпреживяване, с персонажите страда и това се отразява и на качството на крайната сила на внушение, която книгата постига.
Това е решено при мангата, която ако е умело направена успява да концентрира вниманието на читателя върху няколко централни грфични послания, позволявайки му да добави останалите контури, дребните нещица, които реално дават живот на дин образ, по своя воля и въображение. Мангата се явява реално един особено интересен медиатор между буквеното и графичното, способен да ги комбинира по различни и уникални начини, така че да постига различни и уникални резултати и послания, които биха затруднили класическите форми.