И така мина известно време от последният aniventure. Годината е към края си и мисля, че вече е време да се замислим какво означава aniventure в София.
Няма смисъл още да взимаме окончателни решения, просто нека всеки каже, точно как си ги представя нещата.
Това събитие преди всичко означава - много голяма отговорност. Става дума за нещо изключително важно и сериозно. Истина е че в последните години отаку културата в бг. цялостно е много по-популярна от когато и да било преди, но от обществена гледна точка, че дори и в японските среди всичко е дълбок underground. Ако приемем, че събитието наистина се състои в голяма зала, с много хора и при чуствителен медиен интерес. Това означава, че общноста попада в полезрението на хора, които си нямат идея за какво става въпрос. Ето какви хора ще бъдат това според мен:
Японци
Естествено трябва да поканим японци на събитието (такива които живеят в бг. специални гости от Япония вече малко по-сложно). Излишно е да казвам колко е важно те да останат с добри впечатления от събитието. Това е доста трудна задача. Малко хора разбират, че японците не само са предубедени към всякаквите видове отакувци, а и ги слагат на едно равнище с тези в Япония. Колкото пъти съм говорил с японци за това ми е било почти невъзможно да ги убедя, че българските отаку са в положителния смисъл различни от тези в Япония. Трябва да има много писмено и предварително инфо, много добра организация и сериозност от наша страна.
Спонсори&Рекламодатели
Приемаме на теория, че успеем да намерим такива. Те ще се интересуват предимно от посещаемост, медийно отразяване и стриктна организация. Всичко трябва да е много добре, за да има и бъдещи подобни инициативи.
Медии
Както се видя в интервюто с Ели и Патриота преди aniventura лятото, журналистите си нямат идея за какво става въпрос. Трябва да има лесно за разбиране зарибяващо предварително инфо, а по време на събитието трябва да се случват постоянно някакви хващащи окото неща. Тук голяма роля ще изиграе това в рамките на колко дни ще е събитието. Голяма част от евентуалните медии ще присъстват по всяка вероятност само първия ден. Трябва да ги хванем за гушата овреме!
Случайни хора
По време на цялото събитие е важно да има нещо, което да подържа интереса на обикновени хора, които са разбрали за събитието от някъде си и идват да видят за какво става въпрос. От личен опит знам, че видео игрите винаги хващат перманентно вниманието на такива хора. Уъркшопа, прожекции и други подобни неща също ще свършат добра работа. Основното нещо тук е тия хора да има какво да видят и пипнат без да им се налага да мислят много.
Това е за сега. Аз мисля, че основния акцент на анивенчъра в София би трябвало да е креативноста - как хората вдъхновени от аниме/игри/манга etc. създават най-различни интересни и качествени неща.
Знам че намирането на пари и място ще бъдат най-належащите проблеми, но ако дай боже това стане, оттам нататък събитието трябва да е перфектно иначе дръг път или няма да има, или ще е много по-трудно.
|