Благо ми става, когато някой повдигне тази тема БЕЗ да обвинява човечеството за всичко, което се случва на планетата, включая смъртта на динозаврите.
Вече сме нищили глобалното затопляне ненам колко много пъти и ми е дошло до гуша от необразовани, притеснени за съдбините на планетата лица. Горният пост ми допада, само не ми харесва тезата за натуралния катаклизъм, дето човечеството го било забавяло. Щото на планетата й е през центъра, нали, кво се случва по повърхността й - тя е плуващо в космоса парче материя, което в определени периоди от време се е оказало подходящо за живот на определени неща. Като следствие, тия неща са се появили. После са изчезнали, когато Земята е спряла да им бъде удобна. Тоя цикъл се врътка вече милиони години, без човека, дето съществува от вчера, да си е мръднал пръстта за това. Ние не сме изключение - сега Земята е с подходящи условия за нашето съществуване. Утре - няма да бъде. Ние или ще умрем, или понеже сме все пак малко по-особена форма на живот - ще се приспособим или разселим из космоса. Това е. Няма катаклизъм тука - има естествени бездушевни процеси, които се случват. Катаклизъм е спрямо нас или някой друг животински вид. И нашето набъркване в пожарите, торенето на почвата и т.н. не е никво "спасение", ами е просто намеса в неантропогенния порядък и изместване на равновесието там, където ни е по-удобно. Разбира се, понеже процесът е сложен, това не става току-така и разни неща се променят и в насоки, която не са много благоприятни за нас. Но това са дребни, локални, козметични работи - тук таме някоя пустиня, някое пресушено езеро... Който си мисли, че НИЕ, пършивите човечета, можем да направим квото и да е забележимо ГЛОБАЛНО нещо с климата на тая планета, страда от необяснима, поне за мен мегаломания.
Палци горе за еко-мисленето. Няма да "спаси" планетата, щото на нея няма кво да й се спасява, ама ще направи собствените ни животи по-приятни. Тук в Канада е гот - чистичко, хората са мислили за тея неща. Със Сашо разделяме боклука и рециклираме доколкото е възможно. В блока, в който живеем все още има неуредици с някои материали (пластмаса, голямата ми болка), но се надявам това да се оправи. за тея дето живеят в къща, вече има изготвени системи. Оня ден си купих и биоразграждащ се течен сапун за пералнята, следващият път ще си взема и такова веро. За съжаление досега не съм виждала такива продукти за миалната машина. Сложили сме навсякъде енергоспестяващи крушки, но сме фрашкани с енергохарчещи уреди и в тая област не се справяме много добре. И вода не пестим - ма тя тука не е тръгнала да свършва. Някой ден като направим яките кинти ще си купим кола-хибрид и къща, която ще напълним с гъзарски пестящи енергия уреди. Засега мааме гащи пеша или с градския транспорт. Храним се основно с ънпросесд храни и почти сме избили на суровоядство, щото мен ме мързи да готвя. Аз и месо не ям вече от 13 години. Проядох отново риба и морски продукти преди 3-4 години обаче, че се бях самопрецакала с безумната си диета. Та, надявам се да ограничим още карбон фуутпринт-а си - тукашното общество е удобо за тоя начин на мислене. Кога обаче ще стане така и в Бг - не знам.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|