Възраст: 23 към 24
Кога беше първият ви сблъсък с анимето (на колко години) и под каква форма (телевизия, видеокасета, Интернет, препоръка от приятел и т.н.)? Тук не знам как да ти отговоря. Съзнателно - Интернет, на 17. Несъзнателно - телевизия/касетки, още от 10-годишна нататък, защото вкъщи са болни и са ни зарибявали с всичко.
А с мангата? Тук конкретно от Интернет, пак около 17-тата година.
Можете ли да си спомните кои са първите ви аниме и манга? Аниме - Vampire Hunter D: Bloodlust; манга - Koi Kaze.
Колко често (към сегашна дата) гледате аниме и/или четете манга? Аниме - всеки ден, превърна се във фетиш и хоби. Манга - много рядко, не ми е интересно.
От колко време се наричате аниме/манга фен (ако се наричате де)? От 4 години до сегашния момент - абе откакто вдигнах над 250 изгледани, а сега се целя в 500.
Трудно ли ви беше да намерите информация за тези жанрове в началото? Информация - не, трудно ми беше да намеря тях.

дата.бг работеше усилено за мен, както и бол.бг, само дета интернетът не беше това, което е сега. ^^
Кои са основните ви източници на информация за тях сега (Интернет, списания, други медии)? Интернет изцяло. Списанието ("Анимания") си го купувам от фенщина.
Кое правите повече – да гледате аниме или да четете манга – и защо? Да гледам. Харесвам сладкото съчетание от картина и звук. Освен това мога да върша още сто неща, едновременно с гледането, което ми се налага все по-често напоследък. Иначе не обичам да чета от монитора, а и като стане дума за "четене" като цяло, предпочитам да е някоя книжна класика. До лична нагласа е. Иначе гледам да съм в кракчка и с двата жанра, де. ^^
Какво ви привлича в тези жанрове (или в единия от тях)? В анимето. Не мога да го дефинирам ясно. Красиво е, цветничко е, шава там.

Асоциирам се с повече от неговите герои, отколокото с герои от игрални филми, например. Някои са с доста по-дълбока психология, отколкото друг вид медия би могла да ми предложи. Има и друга дума, която обичам да използвам - "изчанчени".
Интересът ви към тях доведе ли до интерес и към японската култура като цяло? В известна степен. По-скоро ми разкри още аспекти и твърдо ми спечели интереса.
Участвате ли в някакви клубове с аниме/манга насоченост? Какво разбираш под "клубове". Ако става дума за онлайн такива - повечето са форуми. И повечето не са български и са доста безизвестни - от тях, мисля че myanimelist.net може да се води като "клуб" и хората го знаят. От българските - главно тук, де по навик, де, щото ми е приятно...
А в клубове, свързани с японската култура (икебана, оригами и др.)? Ниц.
Посещавате ли някакви срещи на аниме фенове (от форуми, сайтове) и колко често? Тц - падам социопатче. ^^
Посещавате ли по-големи събития като Aniventure, косплеи и др.? Тая година като никога успях да го посетя, че миналите все бях някъде на майната си.
А бункасаи (културни фестивали на японската култура)? Те пък се падат съвсем в неподходящо за мене време, така че не съм, но при удобна възможност бих.
С какво са ви полезни тези срещи и събития? Най-вече е забавно. Освен това се радвам да си накупя куп джунджурийки.
Знаете ли кога за първи път са се появили по-голям брой аниме/манга фенове в България и кои са били първите им организации – клубове, сайтове, форуми и др.? Ох, нещата са ми размити тука. Форумите са доста отдавна, аз почнах да ги следя преди около пет-шест години. Може би от ирк каналите са ставали някакви сборища, но тогава ползвах слабо мирк. Първият ми слбъсък с "организация" или някакво подобие на нея беше в Пловдив.
Податливи ли са според вас незапознатите с материята ви връстници на аниме/манга влияния (демек лесно ли се зарибяват хората)? Към настоящия момент - да. Просто нещата се популяризираха доста, било то и заради "Ю-Ги-Ох!" и "Наруто", а и не само, които вървят от време на време по кабеларките. Освен това интересът към Япония се вдигна доста, сравнено с изминали години.
Какво смятате за започналото популяризиране на аниме/манга културата в България чрез по-засилените внос и създаване на „официални” стоки (dvd-та, манги на български и чужди езици, списания като Shogun и Animania)? В момента няма с какво толкова да ме впечатли, но трябва са де тръгне от нещо, нали. Така че купувам каквото мога и когато мога. И в повечето случаи оставам приятно изненадана. ^^
Смятате ли, че аниме и манга културата ще се развият в добра насока в България или по-скоро ще останат за „избрани” хора? В момента като че ли има някакъв бум на това нещо, надявам се да се задържи. Чалгата остана ли само за избрани хора?
Въобще, одобрявате ли инициативите за популяризирането им у нас? Разбира се.
Ако имате да споделите още нещо, давайте, и благодаря за отделеното време! ^^ Къде е онова джобче на последната страница, където трябва да ти пусна сувенирче?