Наистина, всичко зависи от анимето. Някои неща (особено ако са базирани на шокиращи моменти) имат уникален незаменим ефект на първо гледане, който намалява при следващи гледания. Други в последствие се чудя как съм ги търпял че даже и харесал първия път.
Но има и една безценна групичка анимета, която може да се гледа до безкрай без да писне и без да загуби ефекта си. За мен това са първия Ghost in the Shell (мисля че почна да губи малко от ефекта си на 10-то гледане... но и 20-тото го минах отдавна), Trigun (един от малкото сериали, които съм гледал изцяло повече от 2 пъти), Cowboy Bebop (избрани епизоди и до голяма степен филмът), Armitage III OVA, FLCL, Ping Pong Club, Sakigake!! Cromartie High (повечето епизоди съм ги гледал по 5-10 пъти), Golden Boy, Berserk (първият път е тотално разтърсващ, но и следващите гледания имат невероятен емоционален заряд), Samurai Champloo (с уговорки, всъщност има към 4-5 епизода които стават за безспирно гледане; помня че първият го гледах минимум 10-15 пъти докато чаках втория

), Lupin III: Castle of Cagliostro (след поне 5 гледания продължава да ми е крайно забавен), Air Master (почти 100-процентово запазване на ефекта при повторни гледания, със сигурност заради невероятно красивите битки), Akira (май никога няма да спра да му се впечатлявам), Dead Leaves.
Май повечето неща предразполагащи към многократно гледане са много визуално интензивни. Това си е нормално - човек не може да се насити на прекрасна визия, колкото и пъти да я гледа.
Но май наистина... като се замисля няма нещо което е
съвсем като първия път.

Най-малкото вече липсва неизвестното и незнанието накъде ще се развие историята. Но това не винаги е лошо, както спомена отаку.
А имало е и случаи нещо да ми допадне далеч повече на 2-ро и дори 3-то гледане. Blade Runner примерно - на 3-тото гледане просто ме срази, докато първите две ми скучаеше. Същото важи и за Milennium Actress - на 1-вото гледане не ме хвана, но на второто ми въздейства истински. Явно доста зависи и от моментното настроение.