Turn A Gundam ep. 1-14 - зарязах този сериал преди доста години...почти десетилетия. Множество хора измежду които и такива, които не обичат особено Gundam франчайза са ми обяснявали колко е добър, какъв пропуск е, че го заразях след 5 епизода и как е по-добра версия на други Gundam шоута, които харесвам (по-конкретно Gundam: G no Reconguista).
И понеже се е случвало да бъда в грешка и да преоценя някое заглавие след втори поглед години по-късно (и вече от малко по-различна гледна точка), реших да дам шанс отново на Turn A Gundam.
Ми не, същата глупост си е.
Това много лесно може да се каже за всеки Томино проект - те неизменно съдържат странни вечно изнервени персонажи, вечно дуднещи глупости и вечно взимащи абсурдни решения. В по-добрите му проекти обаче, на фона на това се случват множество любопитни процеси - макро светът им е значително по-интересен от микро светът. Историята им е разказана аутистично, но ценното е в пълната картина...както естествено и в mecha битките.
За съжаление Turn A е далеч от тях. Да, има нещо доста идейно в това Gundam проиграване на Война на световете по Хърбърт Уелс, където инвазията е от страна на бивши земляни от Луната, а не от марсианци. Личат и добре вложени усилия в определени аспекти на света (включително стил: дрехи, архитектура, техника...) и предисторията, но те малко се губят в тоновете странни и хаотични сюжетни развития и множеството неконсистентности на ниво история, персонажи и дори character design - на моменти имам чувството, че гледам три различни сериала (единят от тях spin off на One Piece

).
Другият важен момент - mecha дизайнът и mecha битките също издиша. Дизайнът хич не ми е по вкуса, но признавам че е оригинален в рамките на Gundam, обаче битките сигурно са от най-скучните и най-лошо анимираните в цялата поредица (да 0079 е значително по-дървено анимиран, но поне ти пука като се млатят).
Недоумявам защо и Turn A се сравнява постоянно с G no Reconguista, с предпочитания към първото. За мен те са доста, ама доста различни. Може би още не съм стигнал до частта, където си приличат?
Планирам да го догледам, защото съдържа и някои интересни аспекти, но определено не разбирам и не споделям хвалбите по негов адрес.