Kubikiri Cycle: Aoiro Savant to Zaregototsukai ep. 1-8 - типичен продукт на Shaft от тези, който разчитат да си фен на поредицата им Monogatari. Не знам дали Zaregoto книгите на ISIN NISIO се развиват в същия свят, но анимето определено звучи като spin off. Същата режисура, същият ритъм, същият стил, същите визуални шегички, същата същата атмосфера. Типичните аутистичните диалози преминаващи в монолози. Откачените понякога брутални отношения между героите също са много сходни. Разликата е, че става дума за аматьорско разследване на убийства в стил "детективски роман": N брой заподозрени, M от тях нямат алиби, всички лъжат, убиецът всъщност е използвал трик и някои от алибита не работят, а решението на случая е поредица от логически пъзели. Реализмът естествено е брутално изхвърлен през прозореца. Още авторите са сложили няколко дебели подсказки, които според мен бяха ненужни. Понеже говорим за NISIO естествено във всичко това са вмъкнати няколко абсурдни обрата, които обаче едва ли ще допаднат на феновете на криминалните загадки. По-скоро имам чувството, че леко се е подиграл с жанра. Та не че не беше интересно и естетически удовлетворяващо, а 7-ми епизод ми се стори доста красив, обаче нищо особено - 6/10.
_________________ Vila: Die? I can't do that! Avon: I'm afraid you can. It's the one talent we all share, even you.
|