Много се чудех дали да направя тема в аниме секцията, но в крайна сметка надделя решението ми за тема в манга секцията, дори и да не се радва на толкова популярност в нашия изключително популярен и пренаселен форум
Защо ? - Именно защото основното достойнство на Attack on Titans е всъщност изключително интересната история, която само е загатната за 25 епа в анимето.
Трябва обаче да отчета приноса на анимето за запалването на интереса ми към тази история, защото напоследък се бях отчаяла от блудкави и стереотипни сюжети и нищо не гледах и не четях. Дори бишонените си загубиха силата да ме приобщат към некоя бозица.
Препоръчвам го - макар че почва стандартно=банално от 12та серия започва лека-полека да стартира същинската история. Първите 12 епа са само forplay: встъпление.
Аз признавам ги гледах на FF>> После разбира се върнах за подробен преговор, но не е най-силният и зарибяващ старт.
Преди 107 години на Земята се появят гигантски НЕинтелигентни човекоподобни същества, с различен калибър, които започват да ядат хората. Особеното при тези гиганти е, че те не ги ядат да оцелеят, като храна, а се предполага, че изпитват някакво удоволствие. След като погълнат достатъчно количестви хора, те просто ги повръщат.
За продължителността на живота им още нищо не се знае. Единствените известни факти - съществуват благодарение на слънчевата светлина, на мрак активността им намалява, но не еднакво за всички. Нямат репрудоктивни органи и не е ясно как се размножават. Височниата им почва от 3 метра нагоре- така се делят и на класове: 3 метров, 4 метров клас и т.н.. Единственият известен начин за убиването им, е да се порази с острие корена на врата им. Тогава просто почват да се изпаряват. Телата им са изключително леки за размерите им.
Тези гиганти почти докарват човечеството на ръба на изчезване, когато мистериозно се появяват 3 затворени кръга(масивни 50 метрови стени) на голяма територия, където последните човеци търсят убежище и спасение. Първата най-обширна стена : Мария, средната- Розе, и най-вътрешната Сина.
Материалът, от който са направени стените е неизвестен. Те са непробиваеми. Единствените слаби точки са вратите на самите стени и на укрепленията пред тях.
За 100 години тези стени успяват да опазят малкото останали оцелели хора.
Но в един момент Колосален 60 метров титан се появява и разбива входът на първото укрепление, като отваря път за инвазия на гигантите в него. След него се появява 2ри гигант с бронирана кожа, който успява да разбие врата на първата стена. Така територията в Wall Maria попада в ръцете на гигантите, много хора загиват ,но има и щастливци, които успяват да се спасят зад стените на Wall Rose.
Главният герой- Ерин Яегър е основен коз на борбата с тези чудовища. Той има способности да се превръща в титан,заради субстанция ,която баща му-известен лекар и учен му инжектира. Ерин обаче губи спомените за този момент . Както по-нататъка ще се разбере, хора, които имат способността 'образуват' гигантски тела се казват шифтъри. Ерин не е единствения шифтър.
С напредването на историята се оказва, че събитията са много по-комплицирани и вероятно причината за появата на титаните не е извън границите на 3те стени, ами в тях. Фракция наречена 'Криле на Свободата' на специалните части за борба с титаните подозират дълбок заговор и търсят доказателство за наличието на шифтъри вътре в територията на стените.
Кой и как иска да унищожи човечеството? Кой контролира тези неразумни същества?