След като гледах за втори път Аватар на кино, мога спокойно да заявя, че причината този филм да ме грабне, определено не е 3Д-то. Да, яко е 3Д-то, но ако го бях гледала и 2Д, ефектът щеше да е същия.
Да, за пореден път, сюжетът беше изтъркан, но не ми пукаше, защото изпълнението беше страхотно. Точно то беше причината да се изкефя на мах. Или казано по друг начин, все едно да сравниш симфония на Моцарт в изпълнение на австрийската филхармония и с това на училищен оркестър. Едно и също произведение (сюжет), но в зависимост кой го изпълни може да ти се стори и пълна боза и невероятно преживаване.
(Този пример ми дойде съвсем случайно наум след като още по-случайно тъкмо изгледах Нодаме Кантабиле

)
Не ме интересува как са промотирали филма и какво са обещавали. Важното е, че аз влязох в салона да гледам поредния филм и излязох с разтуптяно сърце и премрежен поглед. В този момент бях готова да се откажа и от дом и от семейство и дори от интернет (

) за да остана при на'ви-те ('щото междувременно ги бях възприела като реални създания) и да стана като тях.
И впрочем искам да изтъкна, че на'ви-те се възприемат толкова добре, точно заради човекоподобния им вид. Все пак човек не може да избяга от себе си и от възприятията си за околната среда. Камерън можеше да създаде един нов свят, където разумните обитатели да изглеждат като медузи, големи колкото топка за бейзбол, и какво щеше да стане? Щеше ли човек да възприеме чувствата им, които се предполага, че имат, т.к. са разумни същества и да се почуства съпричастен към проблемите им?
Нищо подобно, щяха да са скучни, защото човек нямаше да може да се асоциира с тях и на никой нямаше да му пука дали ще ги поизтрепят малко или не. (То неслучайно и почти всички извънземни в Стар Треците и тоя род филм силно наподобяват човека)
Новият свят на Камерън за мен е просто нова раса и нова фауна и флора. И като такива ги е направил много добре.
Това е, като излезе на двд, пак ще го гледам и даже се надявам да е с 2Д формат.