Първия съм се пробвал да го заглеждам няколко пъти (по телевизията със съответно италиански и немски дублаж)...безуспешно...може да е първопроходец, но мен просто ме отблъсна. Явно за да се оценят такива филми трябва да се гледат малко след премиерата.
Втория го гледах 2D вчера.
Историята е семпла и скърпена набързо с цел да има за какво да се карат героите. Особена скука и липса на реализъм преобладаваха в "реалния" свят...някакви тъпизми от сорта на: софтуерът трябва да е безплатен, охранителите са дебели и тъпи, корпорациите са зли, а на наглите богаташчета им е позволено всичко и пр. и пр. А и цялата тази драма баща-син, беше толкова изтъркана и скучна.
Във виртуалният свят нещата бяха малко по-добри...като в набързо и лошо разказан фентъзи сюжет.
Идва младият герой (на светлинен кон), той среща злия магьосник, мерят си пишките, нашият човек губи с една дължина, бяга...среща се с...съюзява се с...бива предаден от...което обаче не е проблем, защото...бум!...тряс!...и накрая забива елфическата принцеса...това де, мацката с кривия бритон.
Виждаме стандартните ключовите елементи, но някак не получаваме пълнеж за тази структура, което е характерното за добрите приключенски истории...и естествено не може без една-две deus ex machina, за по-голяма убедителност.
Общо взето сюжетът ми се видя подобен на Matrix 2 - бият се, гонят се ама тотално не ми пука.
Силата на заглавието, както изтъкнаха и повечето преждеговярищи е във визуалните красоти, ефектите и музиката. Имам чувството, че по този филм са се трудили цяла армия от гениални дизайнери и графични артисти. Във визията не видях нищо излишно или прекалено кичозно. От кинематографична гледна точка изживяването е неповторимо. Има една-две неприятно монтирани сцени, но почти не се забелязва. (Доколкото знам монтажът е претърпял много версии и маса хора са давали акъл...правени са дори reshoot-ове на сцени...)
В музикално отношение мисля че ДафтПънк са сътворили нещо от ранга на BladeRunner-ското OST на Вангелис. Не непременно със същата сила и комплексност, но поне в същата категория.
Накратко - не е кино история, но ме изкефи на макс, а и с уж семплата си красота отвява убер птеродактилите и хората котки на Камерън от Avatar.