БГмама - форума и хората в него.
Много сте ми странни. Вие на кръчма само за пушенето ли отивате? Нямало къде ВИЕ да ходите. ВИЕ можете да идете абсолютно навсякъде. Ще трябва да излезеш за 5 минути да си изпафкаш цигарата навън. Това е някаква елементарна жертва от ваша страна. И вълкът сит, и агнето цяло.
Егоизъм е да имаш вреден навик, който да налагаш на околните, при положение, че с едно съвсем леко усилие можеш да им го спестиш. Не трябвало да бъде проблем - ето, било разрешено от закона. Еми очевидно е, че така не работи и ти и тия като теб го правят да не работи всъщност. Оттам сам си си виновен за това, че околните искат забрани. Ако не им пречеше яко, нямаше да искат да ти забранят това и онова. Ревеш срещу забрани. Настоящето състояние на нещата е точно, щото се опитваме да не си забраняваме разни неща, кат в детската градина, а разчитаме на добрата воля и зрялото поведение на хората. Пък те в Бг липсват и двете. И липсват, точно щото има егоизъм. Аз сигурно от егоизъм съм дишала на приятелите си дима години наред.
Това моето не е егоизъм, щото касае жизнено-необходимо нещо като въздуха, който дишам. И здравето ми. Егоизъм щеше да е, ако с това около мен да не се пуши си правех дребното густо като пушача дето седи на маса. Е, сори, дребното густо на малцинството ли е по-важно или въздуха и здравето на мнозинството? Дискомфорта на пушача, който ще иде да пафка с другите си авери пушачи за 5 минути навън е доста по-малък от физически болестния дискомфорт на лютенето на гърлото, щипенето на очите, болките в главата и виенето на свят, които ще трябва да понасям цялата вечер, че и малко след това. Законът трябва да се нагоди към мнозинството, щото трябва да е удобен на колкото се може повече хора. Забранете пушенето по заведенията. Нека пушачите тогава почнат да си отварят техни кръчмета по специални законови клаузи, със специални регулации и с НАИСТИНА ДОБРЕ КОНСТРУИРАНА въздухоотводна система. А не като сега - всеки в алчността си да прилапа максимум клиенти е наплякал смесени заведения, без оглед на това дали изобщо се проветряват или не. В Америка си имат цяла авиолиния за пушачи в този ред на мисли - ето че можело и малцинството да си направи специалните местенца. Аз в тая линия няма да ида да се возя, щото ще знам кво ме очаква. Имам избор. Пушачът и той. Сега се предполага да ми е комфортно в смесените заведения - ми не ми е. Отивайки в заведение, не получавам това, което ми е казано, че ще получа. И съм лишена от абсолютно всякакъв избор, докато пушачът наистина може да иде да си пафка навън и да не пафка вътре.
magintar - толко си разбрал ти какво казвам аз.
В някой от предишните си постове в прав текст си написах, че съм за специализирани заведения за пушачи. Така направени в Бг заведенията, обаче всичките БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са все за пушачи. Та по-добре да станат за непушачи и които там от тях успеят да покрият разни по-сериозни нормативи за проветрението, да се направят за пушачи. Със съответното обозначение, че да знам на кво се нахендрям, като се нахендря. Много ли смазан се чувстваш, да те питам?