Ок, споделям.
Не съм работила с ученици, а само със студенти. Предполага се да са много различни - едните са минали пубертета и са дошли да учат при мен ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ. Ебентуално. Другите са в онази ужасна възраст и предполагам ученето е далече от всичките им желания.
Мога да ви кажа, че обичам да преподавам. Обичам науката си и искам да накарам и другите да я обичат. Обичам да уча - и себе си и другите. Влизам в час с мерак и любов. Излизам като парцал. Като чета курсовите работи и лаб рипортите започвам да се чувствам още по-зле. Няма нищо по-демотивиращо от ученика. Нищо. Цял семестър се раздаваш на дъската, опитваш се да направиш и без това интересният материал по-интересен (сексуални аналогии са винаги много успешни бтв), обясняваш като за олигофрени, казваш и пишеш на дъската какво точно се очаква от тях и те ПАК НЕ ГО ПРАВЯТ (те не правят и това, което аз правех, когато бях на тяхно място). Ей така ти се изсират на усилието. Студентите тва - и българските и канадските. Предполагам в училище е още по-зле.
Ето какво трябва да се направи, за да имаме нормално, образовано дете и общество оттам:
1. От образованието трябва да има практическа полза. В Канада има, в България няма и това се усеща, вярвайте ми. Искаш да караш баварец? Да имаш маркови дрешки? Да чукаш расови пички/пичове? Стани висшист. В Канада. Искаш да взимаш 300 кинта на месец? Стани висшист. В България. Докато не си оправиме индустрията и икономиката, така че хората да чувстват нужда да се образоват, ние образовани хора няма да имаме. Децата ни няма да се мотивират да учат и образованието ни ще затъва все повече и повече.
2. Учителите трябва да бъдат мотивирани, за да могат да си вършат работата добре. Кинтите са най-добрата мотивировка. Освен това, когато даваш много кинти, можеш да предявяваш претенции към подчинените си. Ако ми плащат 500 кинта и искат да им работя като вол най-неблагодарната работа на земята, могат просто да ходят да си го фофтят, няма да си мръдна пръста. Или ще го мръдна колкото за 500 кинта. Живеем в условията на пазарна икономика и в нея нещата работят по този начин.
3. Също така, човек доста се мотивира, ако подхождат към него с уважение. Тук имаме две страни. Учител - ученик. Уважение трябва да има и от двете страни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Мога да ви кажа, че болшинството от урудите учители са загубили любовта си към образователния процес и учениците си, щото всеки ден работят с малки изродчета, които убиват всичкия им мерак за работа. Малките изродчета трябва да дойдат в училище научени на обноски от мама и тати. Мама и тати трябва да настъпват малките изродчета да учат, щото малките изродчета са прекалено малки, за да се настъпват сами. Мама и тати трябва да упражняват десеторно повече контрол за образованието на малките изродчета, отколкото упражняват в момента (а що не упражняват - виж точка 1). Учителят не е там, за да ни научи на живот - той е там, за да ни научи на няква наука. Възпитанието му влиза твърде малко в работата. Възпитанието е работата на мама и тати. Те обаче си имат друга работа, която считат за по-важна, колкото и нелогично да звучи това и заради това малките изродчета си остават, уви, малки изродчета. Поне болшинството от тях. Впоследствие грозният цикъл се затваря. Малките изродчета произвеждат даскали-уруди, които задълбочават изродизма на изродчетата и т.н. до края на света. Това без як контрол в къщи няма да се оправи.
4. Равенство няма. Учителят ОСТРО НЕ е равен на ученика. Учителят има огромен информационен бекграунд и редица психически деформации, ученикът има акне, растат му косми и онзи ден е разсипал полюция по чаршафите си за пръв път през живота си. Превъзходство в едната страна ВИНАГИ ЩЕ ИМА, важното е с него да не се злоупотребява. Събеседване като с равен е възможно да се симулира, но и тогава учителят е този, който има контрол и води дискусията в някаква посока. Важно е ученикът да си знае мястото, но е също толкова важно това място да не е УНИЗИТЕЛНО. Което се постига лесно, ако си приятелски настроен, пускаш майтапи и успееш да контролираш ужасно неловкия момент, когато зададеш въпрос и никой не ти отговори. Т.е. ако искаш да ПРЕПОДАДЕШ, а не да изтъкнеш очевидното си превъзходство.
5. Образователната система трябва да се модернизира. И тук не говоря за компютри и шарени пауърпойнт презентации. Едно от най-ужасните неща в канадските гимназии е това, че на децата им се позволява да ползват сайънтифик калкулатори от най-ранна възраст - те не могат да умножават и делят, да сметнат корен квадратен, да работят с логаритмични и тригонометрични таблици. Това НЕ е образование. От собствен опит съм установила, че научавам много повече по време на час, когато даскалът дращи методично по черната дъска, а не прецъква весели слайдове със скоростта на светлината. Картинки обаче трябва да има, особено в учебниците. Шарени, привличащи вниманието, съпроводени с любопитни факти. Трябват повече практически занимания. Повече упражнения. Повече насърчаване на мисленето. Трябва да се дадат теоретични основи и те после да се упражняват, докато станат част от ученика. Българската образователна система ти налива огромни количества инфо в главата, а домашните почти липсват. За 17 години така и не се научих да пиша домашни и сега ми е трудно тук на курсовете, които взимам. Това е тъпо - човек научава най-добре това, за което се поблъска малко. Така че - по-малко ляляне в час, повече упражнения и домашни, по-строг контрол с оценките, за да бъдат въобще написани тези домашни. Също, индивидуалността трябва да се поощрява. Това е особено важно за хуманитарните специалности, където няма абсолютна истина и където всяко мнение е правилно, ако си си го обосновал добре. Т.е., трябва децата да се научат да разбират това, което четат и да дават мнение, базирано на собствените им разсъждения. Не квото е написал еди кой си критик в еди коя си книжка с анализи. Различни подходи при точните науки също трябва да се мотивират. Аз лично се празня от кеф, когато някой студент си реши задачата по различен начин от предложения в ръководството (макар че това често води до не чак толкова добри резултати), или изкаже някое разсъждение, което не съм им коментирала.
6. Хората трябва да учат каквото ги влече. В 99% от случаите хората ги влече най-вече това да получават пари без да работят изобщо. И мен това ме влече, ама няма как. Това "няма как" трябва да се внедри в главата на децата от малки, т.е. още преди училище, щото в училище се наваксва трудно, ако пропуснеш, примерно, първите си 12 години. Децата са мързеливи и им се играе. Ако не ги натиснеш, няма да излязат от това си състояние. Работа на родителя е да забележи какво може детето му още преди да го прати на даскало, за да знае какво точно да го прави. Учителите също могат да видят заложби и да дадат акъл. Ако може да си максимално близо до кефа на детето, ще е перфектно. Разбира се, това се случва доста рядко, което не значи, че детето трябва да се остави без натиск. Ако нищо не го кефи, остави го да следва общообразователната система с надежда през годините да се избистри нещо. Запиши го на допълнително училище, ако имаш парите - език някакъв примерно. Едно че винаги е добре да знаеш повече езици, второ, малкото копеленце ще се научи на отговорност и да си структурира деня от ранна възраст. На децата им трябват задължения - маймуната е станала човек, щото е почнала да си ангажира мозъка. Сегашните ни деца са по-бетер и от маймуните вече. И като стана дума за отговорност - вземи куче на детето си, ако то го иска. Няма по-добър учител от това нечий живот да зависи от теб. А отговорното дете е добър ученик и добър роб на обществото. А ние искаме да сме роби на обществото, щото така ни е по-лесен живота, колкото и грозно да звучи това.
7. Строг фейс и поведенчески контрол в училище. Искаш татуировки? Искаш 10 кила пиърсинг по себе си? Стани на 18, стани абитуриент и си вкарай джилезо и в аналния тракт ако искаш, но дотогава ще слушкаш. Пушене и пиене в даскало - предупреждение и изключване. БЕЗАПЕЛАЦИОННО. Тфа е училище, не ти е кварталната кръчма. Преди 18 нямаш работа нито с цигарите, нито с алкохола ПО ЗАКОН. Дрехи и коси - тук нека има повече свобода, ма и някви граници все пак. Да, сигурно на 16 години имаш цици и задник, за които считаш, че трябва да бъдат видени от целия свят. Чудесно. Извън училище, ако искаш ходи гола по улиците. Докато си в даскало, ще забравиш за деколтетата до пъпа и полите до над срамните устни. И не, ярко розовата коса не стои добре на никого. Звукът на ДжиЕсЕмите се изключва с влизане в сградата. Сигурно има УЖАСНО ВАЖНИ НЕЩА, за които да си говориш с най-добрата приятелка, но те могат да почакат докато излезеш от час или направо от училище. И т.н. Бижута, гримове - и там трябва няква умереност.
8. Относно травмиращите форми на изпитване. Вас кво са ви правили пред черната дъска бе? Ще рече човек, че са ви изнасилвали или нещо от тоя сорт. Кво му е травмиращото на устното изпитване? Сегашните форми са си идеални - писмени и устни. На листа и на дъската пред целия клас. Учиш се да пишеш и да говориш пред хора от малък - ужасно е ценно. Утре шефа ти също ще те разпитва и устно и писмено. Животът няма да те гали с перце, така че ако ще развиваш гръбнак - прави го докато е време в даскало. Ако да се изтъпаниш пред класа без да си си научил те кара да се чувстваш гадно - научи си. Друга работа нямаш и без това.
ПП. Тоя чаршаф и сама няма да си го прочета...
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|