Явно не съм се изразил достатъчно ясно. За данъци, здравни и социални осигуровки давам по около 2000 лева на година. Това е чисто пара към държавата.
Разходите ми на година са сигурно към 6000 лева поне, което значи 1500 лева отгоре като ДДС.
Това че си дал 10 лева в ресторант, не означава че "държавата" е станала по-богата с 2 лева. Ресторантьорите и хотелириет почти винаги мамят и лъжат и излизат на загуба, с по-малко оборот и т.н.
Как съм стигнал до 1000 лева - давах пример. Ако искаш да говорим с цифри, през годините средно влизат 600 милиона от чужбина, като според мен поне 3 милиона са хората, които подпомагат да се получи тази цифра. При тази сметка, излиза че са 3000 лева на глава. Което е 600 лева в ДДС.
Но, не се знае колко от тези хора се водят безработни обратно в родината си и взимат социални осигуровки обратно. Имиграцията НЕ е начин за "справяне" с проблемите.
Това че сме бедни и нямаме работа е проблем, които води началото си от ниска култура. Хората инвестират пари от 100 години насам в акции, големи компании и т.н. Познавате ли поне един човек, които да е инвестирал в гугъл? а колко го ползват днес. А колко ще инвестират във фейсбук?
хората са глупави - и имигрантите и тези които стоят тук. купуването на стара кола не те прави по-богат, а по-беден и пропускаш възможност за инвестиция.
Да речем, тази компания:
http://www.rockhopperexploration.co.uk/е направила печалба за инвеститорите си за една година, която би удвоила поне парите на човек. Колко от вас знаят кога е започната компания като БП? Или тата(индийските колички)?
Българския бизнесмен и гражданин пропуска хиляди възможности за правене на повече пари.
От доста време се говореше за БДС стандарт за млечните продукти. Кои човек с пари се сети да направи хубава компания за производство на мляко? Никои... и в момента ни се налага да внасяме продукция от други места.
На всичкото отгоре, малките производители от краи време са притискани към ниски цени. Ако имаше кои да изкупува продукцията им и да я внася в Гърция, щеше да се развие този сектор (българския пазар щеше да изпита нужда от повече мляко,а от парите получени от внос се повишава продукцията и евентуално се запълва и българския пазар и т.н.).
Не сме предприемчиви. Българската психика е насадена от комунисти родители, които идея си нямат как да правят нещо. Същото важи и за повечето хора. Всеки иска някои да го води в правилната посока, докато го подбутва и го храни през това време.
За това ме кефят хора като колда, които мислят градивно, рационално и виждат възможност за развитие.
От друга страна разбирам и хората, които говорят за имиграцията и против оставането. Не е като да не съм си мислел за това колко по добре ще ми е навън. Най-малкото от културна гледна точка ще мога да видя много повече интересни неща, ако живея в Лондон, в сравнение със София.
Хем съм националист, хем съм реалист :П