Ок, тук си говорим за католици все пак - те са твърде мащабно явление, че да ги наречем секта. Те са дет се вика баш християните - с папата и т.н. Тия дето колят и бесят и определят кое е секта и кое не е. Въртяли са целия свят, или поне релевантната за нас част в продължение на столетия. Това си е цяло титанично и много организирано комюнити с вековни традиции и прочее.
За другото съм съгласна - неотговорените от науката въпроси НЕ са ОСНОВАТЕЛНА причина за хората да се вкопчват в някви божества, но са НЯКАКВА причина. И хората СЕ вкопчват в тези божества и ЩЕ СЕ вкопчват в тях още много години, щото имат нужда да запълнят дупките. Ние не можем да направим нищо (а и не съм сигурна, че трябва всъщност да правим квото и да е) по въпроса - тези хора са повече от нас и са част от нашия свят. Затова е добре да научим колкото се може повече за тях и да се опитаме да живеем в мир с тях. Което е и темата на настоящата дискусия, в която си говорехме дали трябва да се чете Библията. А не това дали християнството става за чеп за зеле и дали е адекватно за модерното ни общество.
Аз иначе общувам с ВСЯКАКВИ сектанти/вярващи/религиозни на дейли бейзис тука и досега никой не ме е засмукал. Албърта е от най-религиозните провинции в Канада, пълна е с разни "католически училища". Нито съм тръгнала да им вярвам, нито да им подражавам. Моят мозък работи на съвсем различен принцип - аз съм човек на науката, при това идващ от пост-комунистическа България със смешната раздвоена православна църква. Аз не ВЯРВАМ в квото тия хора вярват. Аз имам известни подозрения, които не интересуват нито една световна религия, а са си мой личен продукт на анализ на света, мен самата и хората, с които общувам. На базата на обща култура, по-солидна от тая на средно-статистическия човек, смея да кажа. Моето е рационален анализ. И от тоя рационален анализ съм достигнала до извода за субективността на ВСИЧКО и за правилността на НИЩО - а оттам - до уважение и приемане на една доста голяма част от религиозните хора всъщност. Аз на моето му викам информирано решение, за вас не знам.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|