Разбира се, че има начин да си сигурен с какво се храниш, ако има законова регулация. Тези неща се контролират.
Аз малко ще се изкажа, 'щото не съм умна като Амели и Мани
ЕС е изградил законодателна рамка за ГМО с Регулация 1829/2003 (гуугъл ако ви е интересно), има Директива 2001/18/ЕС, както и създаден наръчник. Резюмирано целите са:
Да се защитава здравето на човека и животните с НАЙ-ВИСОКИ възможни стандарти преди каквито и да било ГМО да бъдат допуснати до пазара;
прозрачни процедури за оценяване и легализиране на ГМО;
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ етикети за всеки продукт съдържащ ГМО за консуматорите;
етикети, които да информират адекватно фермерите.
31 ГМО са разрешени на територията на Съюза, 5 са обект на решение за изтегляне от пазара.
В момента тече масивен процес оценяващ ГМО политиката на територията на всички страни-членки.
До момента 6 страни-членки изцяло са забранили ГМО: Австрия, Франция, Гърция, Германия, Люксембург и Унгария.
Лично мнение: Официалната позиция на Комисията е "We have the safest food in the world", вярвам им, защото ги видях как работят

ЕС е масивен вносител и износител на храна, няма да позволи производството и населението му да се скапва, спокойно. От друга страна, щом държави като Германия и Франция са ги забранили, аз казвам - let's stick to them, huh?
Хората много обичат да бият камбаната, идете на сайта на DG SANCO (
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm ) и прочетете, бившият ви комисар го управляваше доскоро, ЗА БОГА!!!!
Кой иска да му организирам екскурзия до био-магазин? Вече има тука, да не повярваш, айде, чакаме и феър-трейд да дойде скоро, белким се цивилизоваме малко.