Кой народ те учи на кво?????
Бате, аз явно съм според вас таен агент на канадското ДС, пратен да ви научи как да ядете като канадци!
ФФС! Това, което казвам е на базата на собствените ми знания за хранителните вещества (от квото съм учила по биология, химия и биохимия) и човешкия метаболизъм. И собствения ми опит с няколко различни типа кухня. И с няколко различни диети. Ползвам го нахално в защита на собствения си мързел да сготвя - като някво недоклатено оправдание, че не готвя и като ебавка с джихада дето се заформя тук в защита на родните манджи. Изобщо не ми е цел българите да заядат като канадци. Те ако заядат като канадци ще е много, много печално, щото канадците имат почти нулева хранителна култура.
Кво имам против картофите? Нищо, обожавам ги. Обективно погледнато обаче, те са много богат източник на скорбяла, която се усвоява лесно от организма и от нея се дебелее добре. И съдържат някои опасни вещества ако позастареят и им прораснат корените. По-добрата алтернатива да си вкараш въглехидрати в организма са разни неща базирани на целулозата, а не на скорбялата - зеленчуци, зелени листнати растения и т.н. Има едно нещо наречено гликемичен индекс - той нарежда храните в зависимост от скоростта, с която се усвояват въглехидратите в тях. Картофите, белият хляб, белият ориз, царевицата имат висок или среден гликемичен индекс. Тоя на картофите е ДОСТА висок. То е почти кат да пиеш чиста глюкоза. И повечето плодове имат висок/среден гликемичен индекс. Зеленчуците са с нисък гликемичен индекс, щото целулозата се усвоява много малко от човешкия организъм. И понеже въглехидратите са това, което ни прави дебели (а не мазнините, както местните очевидно си мислят) е хубаво да не се прекалява с тях, ако искаш да си здрав и да не си дебел.
Мазнините се метаболизират трудно, но пък веднъж метаболизирани доставят градивни елементи за най-различни мастноразтворими витамини, клетъчни мембрани и прочее важни вещества в организма. И за добрия и лошия холестерол. Дневната доза мазнини, която ни трябва не е кои знае колко висока - това, което си причиняваме в българската кухня ВИНАГИ е НАД нея. Говорим за кухня, в която има ястие като нарязано бяло сирене (мазно само по себе си), ПОЛЯТО С ОЛИО и наръсено с червен пипер. Или ястие като циганската баница. Ние наистина ядем УЖАСНО мазна храна. А дет се вика, с едното олио, с което си поливаш салатата си готов вече с дневната дажба, няма нужда да пържиш нещо, за да си набавиш мазнините. Да не говорим, че в месото, което ядем винаги има някви мазнини. Во кратце - ще видиш бая зор да се недохраниш с мазнини. Тук е хубаво да се ядат ненаситени мазнини - това са течните мазнини от растителен характер. Наситените, дето са в животинските продукти са по-вредни, щото влизат в състава на лошия холестерол. Затова не трябва да се прекалява с мазно месо като свинското примерно, което е една доста основна съставка в нашата кухня.
Протеините и аминокиселините са тухлите на организма - там е доста трудно да караш без месо и животински продукти, заради разни незаменими аминокиселини. То има и незаменими мастни киселини като стана дума - особено богати на тях са разни по-мазни риби, като сьомга примерно, та е хубаво да се яде такава храна, отново без да се прекалява. Та протеините - можеш да си ги набавиш от разни бобови растения (соята е доста тъпкана с тях), ма те трябва да се готвят. Аз по тая причина с вегетарианството си съм си правила невъобразими глупости с организма. Сред тях фигурира една безкрайна анемия, която влача от години без да я забелязвам изобщо - само яко бия клинци на студения климат. Тая зима, след като вече ям месо от няколко месеца, не ми е толкова студено, може да ми е минала анемията. Не е виновно самото вегетарианство за това - просто аз не си бях направила труда да си направя добра комбинация от храни. По-лесно е като ядеш месо - там наготово ти идва всичко, без да се зориш много. И пак, като ще ядеш месо - наблягай на пилешкото, на рибата. Не прекалявай с червени и мазни меса. Печи го и го вари - не го пържи. По-добре го печи на фурна, отколкото на тефлонова скара. Сготвяй го добре, да му избиеш всичката вредна микрофлора - не го яж сурово като изродите на запад с малоумното им алангле и смъртоносните ешерихия коли.
И прочее и прочее. В баланса му е майката, ма ако ще балансираш добре с мисъл за здравето си, няма да ядеш мусака, а ще си направиш салата със зехтин и ще си хапнеш малко печена риба. Няма да ядеш туршия и компот, ми ще си вземеш малко суров карфиол, моркови и зеле да поръбаш и някоя-друга ябълка. Няма да ядеш сирене с олио, а ще ядеш само сирене, което можеш да си обезсолиш във вода, ако е много солено. Няма да ядеш половин комат бял хляб, а ще ядеш една филийка пълнозърнест хляб. Няма да ядеш мазна свинска пържола, а ще ядеш бяло месо от пиле. И т.н.
Това ако желаеш да се храниш здравословно, нали. Ако това меню ти е скучно - готви си, нема лошо. На тоя свят има твърде малко храни, които обичам повече от добре осолена свинска пържола на тефлоновата ми скара или топъл краешник от заводски хляб, а ако има кой да ми сготви няква нова манджа всеки ден, няма да се дърпам, а ще ям та ще ми пукат ушите - така че ще те разбера. Ма не ми идвай тука с претенции колко здравословно ядеш, колко здравословно готвиш и колко ни е здравословна националната кухня, просто щото не е, дори като не й сложиш обилните количества сол, които й слагаме.