Е ако това Ñ?и имал предвид под "проÑ?ти" йероглифи... миÑ?лÑ? че традиционниÑ?Ñ‚ китайÑ?ки не е проÑ?то да Ñ?е пише Ñ?ÑŠÑ? 239832-stroke йероглифи, има и уÑ?ложнениÑ? в подредбата на изречениÑ?та.
Както и да е, радвам Ñ?е, че Ñ?е разбрахме че китайците
не пишат по-проÑ?ти йероглифи от Ñ?понците.
ОК, Ñ?ега за фонемите. Първо, българÑ?киÑ?Ñ‚ език е беден на думи, и затова има заемки. Като например "конÑ?онанта". Ð’ превод значи "шумова Ñ?ъглаÑ?на". Друго Ñ?и е, обаче, когато има една дума за даден обект.
ОÑ?новното при конÑ?онантите е шума. При изговарÑ?нето на конÑ?онантите, озвучената чрез глаÑ?ните Ñ?труни въздушна вълна Ñ?реща по пътÑ? Ñ?и нÑ?какво препÑ?дÑ?твие. Има три вида промÑ?на на звука по този начин, три "модуÑ?а": преграда, проход, и комбинациÑ? от преграда и проход. Преградните Ñ?а примерно "п", "б"; проходни Ñ?а примерно "в", "Ñ?"; комбинирани Ñ?а примерно "дз", "дж". Има още интереÑ?ни неща от тази лекциÑ?, примерно Ñ?прÑ?мо положението на преградата в уÑ?тната кухина, конÑ?онантите Ñ?е делÑ?Ñ‚ на лабиални, дентални и Ñ‚.н. Това което Ñ?и миÑ?лех че е групата на "н", Ñ?онорниÑ?Ñ‚ признак, е опозициÑ?та звучноÑ?Ñ‚-беззвучноÑ?Ñ‚ (б/п, в/Ñ„ и Ñ‚.н.).
Другите фонеми, наричани в училище "Ñ?ъглаÑ?ни", Ñ?а Ñ?онантите и глайдовете. За Ñ?ъжаление точно на тази лекциÑ? не можах да отида
Става дума за звуци като "н", "м", "л", "р".
Ð?бе интереÑ?но беше в универÑ?итета, що Ñ?прÑ?Ñ… да ходÑ? там... ааа да вървÑ?Ñ‚ по дÑ?волите
Уточнение. Понеже Ñ?ъм зъл по натура, Ñ?и знаех, че като кажа "конÑ?онанта", нÑ?кой веднага ще Ñ?е заÑ?де за "Ñ?ъглаÑ?ни", и оÑ?обено за Ñ?лучаÑ? Ñ? "н". ПроÑ?то обичам да предвиждам ходовете на врага и да го карам да ми играе по Ñ?вирката. Sweet

. Ð’Ñ?ичко това е чаÑ?Ñ‚ от любимото ми занимание - да Ñ?е заÑ?ждам
P.S.ЧудÑ? Ñ?е още как нÑ?кой не Ñ?е е Ñ?етил да ме пита защо има две конÑ?онанти една Ñ?лед друга в реплики като "arigatou gozaimashita", което го изговарÑ?Ñ‚ "arigatou gozaimashta" за по-бързо... или Ñ?игурно е очевидно...