хъм... я да видим аз какви впечатления имам от 2-те седмици, които прекарах на гости на братовчеда в Испания, прилагам и снимки за нагледно:
1. Там самия климат е заспал... не знам как да го обясня другояче... сякаш самото атмосферно налягане създава едно усещане за тежест и заспалост, така е през целия ден...
2. В петък и събота вечер всичко живо излиза да пие по кръчмите, по цели нощи се чуват как разни моторетки кръстосват града... кръчмите са типичните пропаднали кръчми, които и тук ги има по кварталите.
3. На всички прозорци има дебели щори, тип навиващи се на руло. Това било заради жегите лятото.
4. Понеже бях в малко градче с голяма история (било родното градче на онзи супер известен род Борджии, които се оказаха не италианци, ми испанци, даже семейния замък стои на хълма, ма така и не можах да го посетя..), уличките са адски тесни, тротоара е точно колкото да мине 1 единствен човек. Имената на улиците и номерата на къщите са изрисувани на специални фаянсови плочки, или цели комбинации от такива, които са направени в един стил из целия град, е една счупена не видях...
Най-интересното обаче ми се видя факта, че както си на въпросния 50 см. широк тротоар, вратата на къщата е на още 30 см. навътре, но забележете - пред почти всяка от тея врати има порта от ковано желязо, висока до кръста... , т.е. с чисто декоративна цел са... на някои входове видях и висящи саксии с изкуствени цветя... имаше и една врата дето ме е яд, че не я снимах, явно беше по-заможен собственика, но пред дървената врата дето е почти на улицата, вместо портичката от желязо имаше огромна стъклена плъзгаща врата. Ааа забравих да спомена.. из града се появяват някакви огромни комини ей така от нищото, питах няколко пъти, оказа се че навремето имало фабрики, та след като ги срутили, комините ги запазили после за красота.
5. Събирането на боклука направо ме уби - на улиците има едни рампи, обградено отляво и отдясно с малко парапетче, които всяка вечер межуду 8 и 9 слизат под земята и изскачат с празна кофа за боклук - това е времето, когато отиваш да си фърляш торбите, след 9 се прибират под земята и пак се вдигат само рампите. Супер чисто и ефективно.
6. Зеленчуците им верно по хипермаркетите са гадни, виж в плод зеленчука обаче са страшни и са хипер евтини. Като ходихме да пазаруваме в хипермаркета, се оказа, че за 20 евро купихме сума ти храна, която тука в БГ посмъртно не можеш да си вземеш за 40 лв.
7. Е това вече ме уби, докато сме на тема зеленчуци - тея хора не ядат нормална червена капия (пиперка, чушка). В момента в който въпросния зеленчук започне от зелен да придобивя тоя цвят, бива изхвърлян за храна на животните. И после се чудим що нямат лютеница, ама нашите ги изкупуват като топъл хляб. Иначе имат зелени разбира се, които са толкова огромни, че един ден вкъщи си готвихме пиперки пълнени с месо, и аз едвам успях да изям 1!!!!! Толкова са огромни.
8. Испанците си имат много хубава местна козметика, която на всичкото отгоре е хипер евтина и в някакви огромни разфасофки - шампоани, гелове за душ и прочее се продават в опаковки от 1 литър. Мисля имаше и по-големи. А.. всички си мият зъбите с електрически четки за зъби. Водата им е ужасно мръсна, затова на къщата имаше специална пречиствателна станция, която обаче я правеше толкова мека, че много трудно успявах да се изкъпя сутрин, имах усещането все че съм мазна. На чешмите пък имаха много яко приспособление, дето ти пуска същия смесител от който ти излиза водата за миене, такава специално пречистена за пиене.
9. Къщите са тип 20 къщи залепени една за друга, с общ коридор, отдолу, от който всеки си влиза в личния гараж, от там се качваш по стълбите и си влизаш директно в къщата. От другата страна всеки си има и заден двор, преграден със стена от съседния, но това не три пречи от горния етаж да зяпаш в този на съседа... отрсещния имаше хубав басеин и хората се събираха на парти по бира да гледат мачове вечерно време, от другата страна пък басеина приличаше на блато, нашия двор, понеже къщата беше последна от редицата, беше огромна тераса. Общо взето всчка къща е индивидуална отвътре... и ти я продават с напълно оборудвана кухня бтв... то не са шкафове, миялни машини, печки, котлони... А.. и по терасите имат чешмички!!!
10. В региона в който бях, няма лози, освен някоя специално пусната на втория открит етаж на самотна къща в полето от портокали. Портокалите са навсякъде!!! И ги берат 2 пъти годишно. Има и алое.. ако знаете как изглежда като цъфне... е специално ме заведоха да го снимам.
11. Децата не си знаят книжовния език, в училище изучават местния испански по 6 часа седмично, от книжовния имат по 2. На табелките по гари и улици всичко е написано на 2 вида испански, в зависимост разбира се в коя част на Испания си. Основния книжовен се води "кастеян", другите са не знам си колко си вида из цяла Испания. Повечето градове са запазили в имената си чисто арабската частица "АЛ" - Алкудия, Аликанте.... и т.н.
12. В града имаше поне 3-4 парка, нищо че е някакъв миниатюрен, имат дори специална ботаническа градина, там бая снимях, айде ще пусна 2-3 снимки да добиете представа за какво иде реч:
AniBG.info - гледай анимета онлайн