Много са ми сладки с тея "дълготрайни ефекти" върху човека и околната среда. Сефте, бате, ще правим нещо без да му знаем дълготрайните ефекти. И лекарствата дето ни вкарват са недостатъчно изследвани, и храните, и технологиите. Много сори, ама ГМ царевицата на Монсанто ще ме увреди много по-бавно от някои зловещи химикали, които си вкарваме в организма с цел "здраве". Кво? Да си спрем медицината, фармацията, производствата и т.н., щото не знаем как ще ни повредят? Да спрем да живеем викам аз - така със сигурност НИЩО няма да ни повреди.
Тоя пич има смислени аргументи - да, тези неща трябва да се тестват до откат преди да се пуснат на пазара. За целта трябва да се направят стриктни закони за регулацията им - това не е работа на генетиците, а на политиците. В САЩ ги пробутват по законите за храните и хранителните добавки, където по принцип има доста по-малко контрол от този за лекарствата. Ми да си оправят законите и да оставят науката намира.
Иначе основното му опасение, че ГМО не били ЕСТЕСТВЕНИ и щели да доведат до НЕОБРАТИМИ ПОВРЕДИ в човека и околната среда е леко неадекватно и силно спекулативно (както не са доказали, че са безвредни, така и не са доказали, че са вредни в дългосрочен мащаб, ай сиктир). Добро утро! Човекът отдавна се движи против биологичните закони на естественият подбор - не е ЕСТЕСТВЕНО да си отглеждаме малформираните изроди, не е ЕСТЕСТВЕНО да оцеляват грозните болнави слабаци и инвалидите, телевизията не е ЕСТЕСТВЕНА, атомните електроцентрали не са ЕСТЕСТВЕНИ, хирургията не е ЕСТЕСТВЕНА, автомобилите не са ЕСТЕСТВЕНИ, астронавтиката не е ЕСТЕСТВЕНА...
Нищо не е ЕСТЕСТВЕНО от това, което правим, ако дефинираме "естествено" като как го е правила Природата (с главно П) в продължение на милиони години. Аз пък твърдя, че всичко е ЕСТЕСТВЕНО, щото го прави форма на живот, която Природата е създала. Това че тая форма има достатъчно мозък, че да прави ДНК алъш вериш между други форми на живот не е с нищо по-различно от това как някои видри ползват камъни, за да си отворят мидата и да я изядат.
И ей на, Апокалипсисът все пропуска да ни сполети.
Или не, ще си говорим пак след 2 години...
АКО ДОТОГАВА НЕ НИ Е ИЗНЕСЛА МУТИРАЛАТА МОНСАНТО ЦАРЕВИЦА!!!!

PS. Пичът бтв явно не е опитвал местните супер сладки ГМ чери и коктейлни доматки, нито ултиматичните огромни мега яки сливи и праскови. Както има лайняни на вкус ГМ храни, така има и хубави.