Тровенето с алкохол и наркотици има една доста сериозна разлика в сравнение с тровенето с цигари - става локализирано. Тровиш само себе си. Не тровиш и околните. Което е точно както трябва да е - като искаш - трови се. Твой личен избор е. Това си е твоето здраве и твоя живот, прави с тях квото решиш, стига да не пречиш на околните. Ма като ми запафкаш, за да си вземеш дневната доза никотин, омирисваш всички около теб. Така много хора остават без личния си избор. Алкохолът ти няма да всмърди или опиянчи съседа ти, ама цигарата ти ще го направи да мирише и да му е трудно да диша. Та затова - забрана и в нощни барове и дискотеки. Правата на малцинството пушачи са запазени. Аз не знам в хартата на изконните човешки права да пише някъде "право на осмърдяване и отравяне на въздуха, който всички дишаме". Поправете ме ако греша, нали.
Мезе, не знам дали има из нета някви статистики на здравна каса, а и ме мързи да търся. Като човек, който от няколко години в Бг си плаща за всичките прегледи, изследвания и т.н., мога да ти кажа, че стандартните тестове, които здравна каса плаща на осигурените си пациенти варират между две и трицифрени числа в левове. Ей са като се прибера примерно, ще си цакам бързите 450 кинта за ЯМР в правителствена. Ако бях осигурена и имах време да стоя в Бг, щях да чакам няколко седмици и да мина на ЯМР без пари. И това се прави всекидневно за десетки хиляди хора (не конкретно ЯМР-а, ма секвито там тестове). Отделно здравна каса покрива и болничен престой, хирургични намеси, лекарства (някои от които могат да струват хиляди левове), консултации с лекари. Даже и някви зъболекарски намеси. Човек почва да си дава сметка колко неща не е плащал някога, като почне да си ги плаща. Са, не мога да намеря никакви данни за това колко пари хвърля държавата месечно за покриване на разходи по здравето на населението. Колко от тези пари (ако изобщо) идват като чисто държавен разход и колко - от здравните осигуровки на населението, дето всеки си ги плаща. И колко от тези пари са поради заболявания, за които тютюнопушенето е спомогнало. Колко пари биха се прехвърлили към лечение на сериозни заболявания, ако се ограничат плащанията за дребни и не чак толкова дребни болести, причинени или обострени от цигарите. Ако ти можеш - намери, ще е интересно да се види, щото там става дума за некви милиарди левове. Друг е въпросът, че здравна каса не покрива всичко и трябва да си плащаш доста неща от собствения джоб. С което цигарите не само, че ни разболяват, ами и ни бъркат лично в джоба, при това не само на пушачите, дето си плащат, за да ги пушат, нали. Т.е., продължавам да казвам, че митичните печалби от цигарите не са кой-знае колко големи като се тегли чертата на разходите - нито за държавата, нито, по-важно, за отделния индивид.
Масовата забрана за пушене в затворени пространства освен това няма да заличи пушенето в Бг, както не го е заличило и по света, където има забрани. Може да го намали, но не толкова, че това перо да изчезне от бюджета. Бг пак може да си продава тютюна по вътрешните и международните пазари и да си прави кинтите от това. Разликата е, че в заведенията ще можем да дишаме по-лесно и евентуално някои хора ще успеят да избегнат нежелан досег с цигарения дим. Кво лошо има в това?
Иначе аз съм за легализацията на наркотиците в Бг. По-добре да има държавен контрол върху тея неща и държавата да изкарва пари и от тях. В момента наркоманите си купуват дрога със съмнителни качества от съмнителни хора и си я прилагат със съмнителни уреди. Заведи ги под отчет като зависими, отвори им места, от които могат да си купят регулирани от държавата наркотици законно (и стерилни спринцовки) на все така солени цени, от които обаче и държавата да печели, докато са ти пред очите, опитай се да ги вкараш в разни програми за отказване от наркотиците. Изобщо - изкарай ги от ъндърграунда и им тури контрол. Не да се случват нещата по входове и тъмни улички и разни дилъри да дийлват разредени един господ знае с кво лайна, дето убиват и увреждат наркомана по-бързо от наркоманията му нали. А марихуаната направо да си я направят легална като в Холандия - не знам къв толкова им е проблемът с нея.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|