Тъй. Трябва да уча за държавен изпит и поради тази причина в момента правя какво ли не, само и само да избегна съприкосновението с учебниците. Допреди малко използвах като убежище от тъжната реалност анимето Excel Saga. И както си го гледах, изведнъж от колонките на компа се разнесе един много любим глас - този на Какаши-сенсей от Наруто (тук ролята му е съвсем незначителна - някакъв откачен учен, голям любител на дечицата, чиято работа беше да направи два робота-сапьори). Та това ме накара да се замисля. Не знам дали и при вас е така, но едно от нещата, които ме омагьосват в анимето е точно дублажа. Никакъв друг дуб - български, английски, френски, немски не ми е звучал толкова добре. Вероятно това се дължи на особеностите на японския език, който ми се струва доста...хм, как да го кажа, интонативен. За всеки случай за мен е едно малко чудо как тези гениални хора (seiyuu-тата) успяват да направят така, че двуизмерните картинки да добият такава ярка индивидуалност и направо да се влюбиш в тях. Да не говорим, че японците са истински специалисти, когато опре до подбор на Seiyuu. Не знам, това, което ме кара да заобичам един персонаж е до голяма степен именно гласът му. И обратното
Тук привеждам кратък списък с любимите си seiyuu-та.
Males:
Yuuji Ueda - завинаги останал в сърцето ми като Саноске от Кеншин, въпреки, че съм го чувала в още много анимета - FMA (Kimbley), X (Kakyo), Jubei Chan (Bantarou), Angel Sanctuary (Katou). Участва едва ли не навсякъде. Много му гила да озвучава разни мухльовци - примерно Кейтаро от Love Hina, готвача от Bakuretsu Tenshi, Хожо от Инуяша, Такамизава от Мидори но Хиби... Като ги сравня със Сано нямат нищо общо като глас. А излизат от едно и също гърло! Страхотно е!
Toshihiko Seki - глас, който просто ме кара да се втечня и да попия в стола. Ммммм, обожавам го. Това е Ирука сенсей от Наруто, Кал Су от Бастард, Мус от Ранма, Бенитора от Samurai Deeper Kyo и най-любимото ми негово изпълнение от всички - Легато-сама от Trigun. Просто сцената, в която искаше виличка в един бар ме умопомрачи

А в OST на Tigun има едно негово изпълнение с Куронеко-сама, което може да стопи всяко женско сърце.
Кazuhiko Inoue - Ето го и Какаши. Прекрасен глас! Все така прекрасен в Chrno Crusade като Ion и в Samurai Deeper Kyo като Мурамаса.
Takehito Koyasu - Кира от Angel sanctuary, Rезо от Slayers, Ил Палазо от Excel Saga...Ох мамооо!
Shinichirou Miki - и той участва в бая анимета. Особено ми е любим в Angel sanctuary (Katan), FMP (Kurz-kun), Escaflowne (Alen).
Jouji Nakata - три думи Алукард, Фолкен, Гаав. Обичам ги. Глас с висок вискозитет. Просто ме размазваааа!
Wataru Тakagi - всички го знаем като Онизука (рулзззззз). Аз много го обичам и като Валгаав от Слейърс.
Hikaru Midorikawa - Зелгадис (Slayers) - вярна на прякора си, просто не мога да не съм влюбена в него

Също Кикучи от GTO, Migeira от Samurai Deeper Kyo.
Females:
Megumi Hayashibara - ВЕЛИКАААААААААААА! Лина от Slayers, любимата на всички ни Фей от Бибоп-а, Женската Ранма, Урашима от Love Hina. тази жена може да направи всичко с гласа си!
Junko Takeuchi - Наруто от Наруто

И Гон от НхН. Нужно ли е да казвам повече?
Romi Paku - красив плътен глас. Темари от Наруто, Ед от FMA, Маки от Airmaster. Много я обичам!
Satsuki Yukino - КАНАМЕ ЧИДОРИ!!! Също и Кагоме от Инуяша, Milly от Trigun. Ултралюбим глас!
Със сигурност има и още, но в момента не се сещам. Нещо като хоби ми е да ги разпознавам, въпреки че успявам едва в 50% от случаите.
А ето два сайта, с които си проверявам предположенията:
http://www.tcp.com/doi/seiyuu/
http://www.seiyuu.info/extendedlisting.php?list=anime