Ами аз като злополучния Джууни статиописец да си кажа и аз мнението
Защо не съм съгласен с критиките в спойлене. Вчера бях на мнение, че всичко на всичко в този текст има точно един спойлер, който е очевиден за всеки гледал някога какъвто и да е филм всъщност и не е никакъв спойлер. Днес се усетих, че всъщност има още един, за който наистина не съм загрял овреме.
Всичко останало "гаднярско оспойлване" е синтезирана информация - ЕНЦИКЛОПЕДИЧНА - за света в сериала. Това не е дори, както предположи Роланд в задочния ни спор вчера по въпроса, "факти за света, които се разкриват малко по малко", понеже тези факти са наистина енциклопедични, не са някакъв ревелейшън, който преобръща всичко, нито пък са мистериозен елемент, който "малко по малко ти се е разкрил" и ти е обяснил някои неща. Напротив, повечето от тази информация е натрупана в рекапите и е просто описателна. Бих казал, че ако изобщо бъде запомнена, тя всъщност ЩЕ ПОМОГНЕ на хората да се насладят повече на сериала в първите му епизоди, където човек неминуемо се обърква от толкова непознати понятия, думи и факти.
И това е. По самата история и развитието й аз лично мисля, че съм сложил спойлери (ако може така да се нарече) не повече, отколкото на рандъм задна корица на страница на книга. Това според мен е напълно естествено и аз като зрител/читател очакващ да научи дали да гледа/прочете нещо, се
нуждая от подобна информация, за да преценя. Нещата, които съм говорил за самия сюжет, са въвеждащи и се разказват в началните епизоди на стори-арковете, колкото да сложат завръзката. Може би на няколко места, които обсъждат мотивацията на разни герои, наистина има залитане към спойл, но убедено твърдя, че то е не повече, отколкото съм наблюдавал в други подобни аниме статии.
Ето защо в моите очи няма начин човек, който е чел статията, да се почувства, че е минат, че удоволствието от сериала му е убито или че е изпуснал сам да стигне до тези факти за света на анимето, които съм "оспойлил", разказвайки ги. Естествено, статията съм писал съобразно собственото си мнение по този въпрос и собствената си преценка доколко неща нарушава удоволствието от гледането. Това ми е втората аниме статия, не може да се каже, че имам твърде много опит, така че допускам възможността други хора да недолюбват този стил на поднасяне и количество информация, но за мен той е естествен, а аз мога да съдя главно по себе си, затова и така съм писал.
Намерението ми е най-малко да убивам удоволствието на хората от този прекрасен сериал, тъй че за мен практически не е проблем и статията да си замине, та да не се излъже някой да я прочете и, както казах по-горе, да се почувства минат. Ще преценим в екипа и може би просто ще я махнем, щом в този си вид хората я намират за спойлеща.
На евентуално възникващия въпрос защо не я редактирам, отговорът е - просто нямам желание. Статията си е написана като едно цяло, не е сглобявана на парчета, които да могат просто да се махнат. Редактирането й ще унищожи моето собствено удоволствие от писането й, а и никак не е гарантирано, че ще се получи по-добър вариант => Причината за това е, че дискусия като настоящата не би могла да промени мойто чувство и мнение по въпроса за спойлерите. Статията продължава да бъде за мен с напълно допустимо количество "разкрита" информация, както и не се е променило мнението ми, че четенето й не би нарушило моето лично удоволствие като хипотетичен зрител, който не е гледал анимето.
Единственият извод, който бих могъл да си направя, е че повечето хора имат други критерии по въпроса и да се съобразявам с тези критерии в бъдещи статии. Но не и да променям вече написана такава съобразно тези критерии.