Аз бавно но сигурно метастазирам из целия форум...
Да си кажа мнението и тук. Групите, които изброявам не са последния писък на модата, щото от около 2 години насам минах напълно на аниме и много съм занемарила музикалното си самообразование. Няма да изброявам всичко, което ме кефи, защото много от хората преди мен са споменали част от нещата, които и аз обичам. Ето един малък списък с групи, чиито имена не видях досега и които според мен си заслужават да се чуят:
Black metal
Това беше моята голяма любов. Близо 6 години от живота ми минаха под егидата на тази музика. Изброявам задължителните за всеки себеуважаващ се блек-фен групи:
Slayer, Venom, Sodom, Celtic Frost, Bathory - може да не са чист блек. Но са Бащиците.
Mayhem, Burzum, Darkthrone, Emperor, Immortal, Satyricon, Impaled Nazarene, Marduk, Gorgoroth - the so called old-school.
Блечецът бая се поразви и попромени в последните години. А и по едно време никнеха групета като гъби след дъжд. Сред ужасното море на еднообразието много трудно можеше да се ориентира човек. Ето защо тук слагам имена (някои от тях не са кой знае колко известни) на групи, които според мен са успели да сътворят нещо повече от клише:
Arcturus, Dismal Euphony (визирам албумът Autumn Leaves...the rebellion of tides), Dissection, Dodheimsgard, Limbonic art, Naglfar, Old man's child, Morgul, Daemonarch (страничен проект на вокала на Moonspell доколкото знам)...
Следващите две групи са щастливо последствие от търсенето на блек на места, различни от скандинавския полуостров
Negura Bunget - румънци. Бяха тук на концерт. Най-страхотния концерт, на който съм била в България!
Nokturnal Mortum - украинци. Goat Horns е един от най-любимите ми албуми евър!
Opera IX - италианци (май). Интересни с факта, че вокалът им е жена. И не, не пее оперно. Пее си драни вокали жената и си се справя супер!
От блека има още АДСКИ много (думата "адски" подхожда на стила, хехе) и сигурно съм забравила някой важен. Ако се присетя ще допълвам.
Другите метал стилове.
Алдим каза, че било ограничено да се слуша само метал. Не и ако се слуша всичкият метал. Той е толкова разнообразен!
Anathema - Истинският doom metal. Tекстовете им са страхотни!
Arch Enemy - много добра група. Имат генеалогична връзка с Carcass -страшно техничен и як дет метал. Класика в жанра. Препоръчвам и двете групи.
Summoning - невероятна група! Относно стила им - black metal, а някои им слагат много по-подходящото според мен определение atmospheric metal. Двама австрийски гениалци, които правят музиката си, вдъхновени от творчеството на Толкин. Всъщност това е групата, която според мен улавя духът на книгите му (Гардиан са прекрасна група, но...Толкин е Съмънинг).
Diabolos Rising - мале ква лудница! Че и с електроника!
Falkenbach - музикалните критици обичат да измислят имена на стилове. Тук някой се е проявил в пълния си блясък - viking metal. Aко кажа фолк метал от скандинавието, сигурно ще ви стане по-ясно. А групата убива!
In Extremo - немски пиянски метал. Почти като ирландския пиянски метал
Rotting Christ - и в южната ни съседка Гърция не спят. Хубава, мелодична и все пак агресивна музика. От гръцките групи още Septic flesh и Nightfall. Изродиии!
My dying bride - тъжно...красиво...
Samael - Групата доста попромени стила си. В началото - блечец, сега - нещо съвсем различно. Това, съвсем различното е страхотно!
The Kovenant - ако бат Нагаш ме чуе да го наричам боговдъхновен, сигур ша си дигне задника и ще дойде от Норвегия да ме пречука. Но когато някой успее да направи нещо наистина гениално, аз го кръщавам боговдъхновен

То това, вдъхновението е опасна работа...Допреди да спра да слушам метал (а трябва да почна пак, сега ми се дослуша) те бяха успели да сътворят 4 албума, първите 2 от които под името Covenant. После се наложи да го сменят, понеже имало и друга група с това име. Та от тези 4 искам да споделя за първите 3. Номер едно - In times before light - много, много, много качествен блек. Nexus Polaris - нещо много, много, МНОГО повече от качествен блек. Поехме вече по пътя към космоса. Доста различно. И ето, че идва третия - Animatronic - НИЩО общо с качествения блек. Нещо гениално! Някакъв зверски миш-маш от метал, електроника и sci-fi. Дъ бест оф дъ бест! Четвъртия много мязаше на третия и точно с това ме и разочарова. Бях свикнала всеки техен албум да е различен.
Evereve - албумът е Stormbirds. Другите може и да не ги слушате. Но този е прекрасен. Стил - не мога да определя. Има текстове, вдъхновени от Бодлер. Още не мога да прежаля вокала

Suicidals suck! Видях, че Металон я е споменал преди мен, но не можах да се сдържа.
Lacuna Coil - италианци. Слушах ги доста преди Evanescence да нашумят и да почнат да ме облъчват от радиото. Не знам кой от кого е крал. Женският вокал е страхотен!
Macbeth - поредните италианци. За стила им водих спор с моето метъл гуру. Той твърдеше, че са мелодичен дет, аз - че са готик метъл. Според самите музиканти - готик метъл. И все пак са мелодичен дет

Много мелодичен. С ангелски женски вокали, които предполагам ще допаднат на повечето мъжки индивиди тук, съдейки по увлеченията им по разни Nightwish-и и т.н. Заради това я слагам тази група.
Dark Tranquility - така и така сме отпочнали мелодичния дет...
Paradise Lost - групата бая си мени стила. Вече не се наемам да я определям. Добри са, мамка им!
Primordial - и тия не ги знам какво свирят, но мога да ви кажа какво могъщо шоу сътвориха тук на българска сцена! Музиката им е страхотна. Странна една такава, с едни всепоглъщащи китарни мелодии. Вокалът пее всякак - и драно и чисто.
Pain - до каквото се докосне господин Петер Тетгрен (вокали в Хипокризи) - то става безценно. Ама няма значение с какво точно се докосва. Дали ще е глас, дали ще свири, дали ще продуцира...Един от гениите на метъл сцената, ето това е той. А това му е един от петнайсетте милиарда странични проекти (щото освен гениален е и продуктивен), този път, ако не ме лъже паметта с пичовете от Immortal. И си правят купона. Стил - неопределяем.
Някои по-леки неща от метала:
Bruce Dickinson - Става дума за неговия си страничен проект. Много по-зряло звучи от Мейдън. Последният му албум - The chemical wedding е вдъхновен от творчеството на Уилиам Блейк и е нещо страхотно. Искам го тук на концерт!!! При това не с Мейдън!
Сега стига метъл. Ето още работи, които си нямам представа какви са:
Lacrimosa - според някои готик. Ама не и според метал гуруто, хехехе

Все ми е тая какво е. Важното е, че от първия, до последният албум, който им слушах (Елодия) музиката е нещо абсолютно прекрасно! Абе квото и да разправя гуруто, според мен си има готик атмосфера това. Първият албум, Angst е някаква мрачна музика, преобладаващо клавирна, на фона, на която главният мозък Тило Волф нарежда, пее, съска, квичи, крещи, абе какво ли не. Елодията е безкрайно различна - титанична творба композирана за и изпълнена от симфоничен оркестър. Страшно красива! Отново пълна с романтика и мрак.
Mortiis - едноличен (май) проект на един откачен, който държи да се разхожда насам натам маскиран като гном. Клавирна музика, на места много прилича на wav файлове. Много интересно, но писва, ако се слуша продължително време.
Gregorian - преработват най-разни песни в стил грегориански хорал (ако това беше наименованието). Също много интересно и също писва ако го слушаш по-дълго. Еднообразно е.
Pyogenesis - а совите не са това, което са. Или поне не бяха. Защото преди да дойдат в България, тези свиреха доста тежка музика. Достатъчно тежка, че да те разплеска.
Diamanda Galas - ...
Type'O'Negative - Пешо стоманата, или Peter Steele, според мен може да се похвали с нещо много повече от 35-сантиметровия си член. А именно - прекрасни перверзни идейки, чудесна група, която да ги изсвири и чудесен глас, който да ги изпее (дълбок и мазен yummy!). Кефииии!
Pazuzu - страничен проект на единия от гореспоменатите австрийски гениалци от Summoning. Няма нищо общо с метал музиката. Не знам какво е. Но е завладяващо. И мрачно. Ех, атмосферааааа...
Gothic.
Това не е само музика. Това е цяла култура и аз още не мога да реша дали да се радвам, или да съжалявам, че я няма в България. Не става въпрос за готик-метала, тип Тристания. Става въпрос за GOTHIC. Музиката се намира трудно дори в интернет. Ето някои представители:
Umbra et imago, Christian Death (МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ЦЯЛАТА ИМ ДИСКОГРАФИЯ, НЕКА ДА МИ КАЖЕ!!!). Не съм много сигурна доколко може да се сложат тук групите Death in June и Current 93.
Въобще, с готика хич не съм наясно. Но тези горните групи са изродски-велики!
Да не забравяме the good ol' 70's
Цепелин, Хендрикс, Доорс и всички онези групи, които родителите ни са слушали, а продължават да са актуални и сега. Мързи ме да ги изброявам, пък и вие си ги знаете.
Само искам да отбележа
Beatles.
А взеха да ми допадат и някои по-човешки неща вече
Примерно Dire Straits
Щях да забравя!!!
Nirvana, Pink Floyd, Roxette
От саундтраците:
Аниме - Angel Sanctuary, Naruto, FLCL (тва ме разбиива, ама май вече го казаха

), Hellsing, Trigun, Southpark - знам че не е аниме, ама все пак...Кърти мивки!
Филми - Underground, Черна котка-бял котарак, Властелинът на пръстените...бе и още има, ама в момента не се сещам
A няма да съм аз, ако не сложа и някой гавър:
Blackseed boys - те тва не е истина! Немците са изроди! Бритни в блек вариант (страхотно е), Майкъл Джексън - грайнд корец. Не са пожалили ни Мадона, ни Backstreet boys...
Имената на песните носят заглавия от сорта на:
Quit slaying saints, The hoarse song и т.н
Но гавъра е двупосочен. Да чуете просто на кво прилича музиката на Cradle of Filth i Children of Bodom...Все едно са вадени от играта Марио. А ако изобщо някой успее да свърже Dark Funeral (Duck Fun Oral) с полката...Цвилила съм от смях докато ги слушах!
Nanowar - познайте с кого се ебават

И много хубаво го правят. Италианска му работа...
Това е. Писна ми да пиша, а и нищо друго не се сещам за момента. Ще допълвам, ако нещо ми хрумне.