Хаххах. Сещам се за един случай, след който магията на киното изчезна за мен. Баща ми работеше като филмов продуцент в американска компания и когато някой известен актьор се появяваше на нашите географски ширини, тате намираше начин да ме запознае с него.
Поредните холивудски светила, дошли по работа, бяха Били Зейн (лошият годеник от Титаник) и Стивън Болдуин. За първи път отидох в работата на баща ми - административна сграда с едно огромно хале близо до Окръжна болница. След като се промуших измежду нещо, наподобяващо няколко простора с наелони и се покачих по вииискоока метална стълба, се озовах на нодобие на коридор от стоманена решетка, опасващ цялото помещение. Долу видях типична триетажна американска къща. Типична, ако изключим това, че всеки етаж беше "построен" на различно място. Смущаващо е да видиш покрив, изникнал от пода без други нива под себе си. "Стълбището" представляваше коридор, една стена на който бе боядисана в два цвята и долният се спускаше надолу под ъгъл. Татко ми обясни, че актьорите просто приклякали равномерно, докато ходят и така се създавала излюзията за слизане и качване.
Другата постройка представляваше вискок кръгъл тунел, направен от дъски. Представете си изненадата ми, когато влязох вътре и осъзнах, че се намирам във вътрешността на Боинг 747!
След това прекарах 1 час, наблюдавайки как Били Зейн, паднал до печаката в "кухнята" и смъртно уплашен, замеря нищото с консервни кутии. Извънземното, което щеше да бъде добавено със СиДжиАй после. Сцената се състоеше от това той да стреля два пъти в нещото, след свършването на патроните, да метне 2-3 консерви, а след тяхното изчерпване, да се огледа няколко секунди, да изтръгне маркучът с газ, да го запали със Зипо и да насочи "огънят" срещо инопланетянинът. Заснемането на тази сцена отне 45 минути. Пушката засече неколкократно в неподходящото време, случваше се кутиите да не са съвсем, даже никак, под ръка, а за финал - Зипото отказа да запали!
Научих още 2 неща от киното, или по-скоро, покрай хората, които го правят: 1.Холивудчани са луди по Биад (бясна чалготека, за незапознатите). 2.Няма по-ефикасно средство за премахване на торбички под очите от крема против.....хемороиди! Оправял е видът на не една и две знаменитости след цяла нощ вилнеене по масите под звъците на див кючек.
Между другото, баща ми вече не гледа филми.....