Хирагана Ñ?е ползва за запиÑ?ване на тези чаÑ?ти от думите, които ноÑ?Ñ?Ñ‚ Ñ?амо морфологичен Ñ?миÑ?ъл. Понеже това изречение и на мен ми звучи тъпо, трÑ?бва да направÑ? нÑ?каква аналогиÑ?. (ПрибÑ?гва Ñ?е до аналогии в два Ñ?лучаÑ?: 1) ако не можеш да обÑ?Ñ?нÑ?ваш добре; и 2) ако Ñ?лушателите Ñ?а идиоти. Ð?з не мога да обÑ?Ñ?нÑ?вам добре...).
Ð?ми ако ние нÑ?махме пиÑ?меноÑ?Ñ‚, а комшиите ни бÑ?ха китайците, и ние може би щÑ?хме да имаме три азбуки.
При гоÑ?подата китайци вÑ?ичко Ñ?е пише Ñ? корени. Какво точно значи това? Я да вземем едно изречение:
Котката изби другите котки.
Тук в "котката" имаме корен "кот" и нÑ?какво "ката", което заедно Ñ? корена прави думата "котката", изразÑ?ваща 1 женÑ?ка котка, членувана (думата, не котката). "Изби" е "из" + "би", като "би" е коренът. Ð’ "другите" имаме (май) "друг" + "ите". ОÑ?тана "котки", което е "кот" + "ки".
Китайците имат Ñ?имволи Ñ?амо за корените (вÑ?ъщноÑ?Ñ‚ не е така май), така че ако ще им крадем пиÑ?меноÑ?тта, това изречение може би ще го запишем така:
猫殺他猫
Това нещо, обаче губи вÑ?иките префикÑ?и, поÑ?тфикÑ?и, инфикÑ?и, и другите фикÑ?и, които дават Ñ?миÑ?ъл на изречението. ОÑ?танаха Ñ?амо корените. ТрÑ?бва да ползваме нÑ?какви знаци, Ñ? които да членуваме котката и разчленим оÑ?таналите котки.
Ð?Ñ?ма да минавам през предполагаемиÑ? дълъг период на преработка от китайÑ?ките йероглифи до днешните кани (хирагана/катакана), затова ще използвам малко кирилица, за да направÑ? глупавата аналогиÑ?:
猫КÐ?ТÐ? ИЗ殺 他ИТЕ 猫КИ
Разбира Ñ?е, при българÑ?киÑ? е пълен кретенизъм да Ñ?е ползва лого-таковата пиÑ?меноÑ?Ñ‚ (йероглифи)...
Та това беше Ñ? хираганата.
Катакана Ñ?е ползва оÑ?новно за чуждици. Също така е първото нещо което децата учат да пишат, и го ползват да Ñ?и пишат какво ли не. Ð?ко ще пишеш нещо Ñ?амо Ñ? кана, ползваш катакана, защото Ñ?е пише много бързо Ñ? неÑ?. Хираганата е била май за жените да пишат поезиÑ? (абе незнам вÑ?ъщноÑ?Ñ‚). ОÑ?вен чуждици, в нормалниÑ? текÑ?Ñ‚ Ñ?е ползва катакана и за emphasis (
натъртване на значението).
Ъъъх, знам че пак наговорих куп глупоÑ?ти

[/i]