Много пенсионерска тема, действително.
Според мен, човек закостенява в момента, в който започне да говори колко е зле "новото поколение". Все пак, "всичко ново е добре забравено старо" и не смятам, че разликите са толкова значителни. Винаги е имало "луди глави", "залухари", "Мара-общата", "Иванчо-ебача" и т.н. и т.н.
Кой кога се отваря си е негова лична работа. Принципът би следвало да е "когато му дойде времето", човек сам усеща дали е готов. Какво означава "твърде рано"? Всяко момиче е биологично готово за полов живот, след като започне периодът й, както и всяко момче, след като започне да произвежда сперма. Стига да е станало по взаимно съгласие е съвсем в реда на нещата. Голямо закъснение възприемам като пречка, която създава излишна фрустрация стил "о, Боже, какво ще си помисли за мен, на 19 съм и няма да знам какво да правя"
Опитът намирам за полезен. Съгласна съм с Амелия, че трябва да познаваме тялото си, както и това на партньора, ама работата в случая само с четене не става. Аз лично не мога да разбера хората, които цял живот са имали само един/а и това е, видиш ли, страховита ценност. В крайна сметка, когато отиваш на пазарЯ да си купуваш нещо, преглеждаш няколко артикула, а не се мяташ на първото видяно, нали? Разбира се, така смятам аз и това, което работи за мен, вероятно не работи за много други хора, уважавам това.
Проблемът идва, когато започнат да се дават "оценки" и етикетчета да се лепят. Възмутени мнения "ах-днешната-младеж" са крайно лейм. Трябва да се научим да си гледаме в собствената си кошничка и да оставим другите да вършат онова, което сметнат за добре. Още повече пък ако става дума за позиция "ау, колко са зле/смешни/уарева тези, които правят еди-как си". В техния свят ти също си смешен ,е и? Личният избор трябва да бъде уважаван.
Убедена съм, че повечето жени, които хулят свирепо, дъъълбоко подсъзнателно се дразнят, че "общата" се радва на повече мъжко внимание, а пък мъжете обикновено плюят, тъй като точно "общата, дето пуска на всички" не е пуснала баш на тях. Керванът си върви, кучетата си лаят, както е казал народът.
Да, щом дойде моментът, в който имаме собствени деца, можем да им налагаме правила, виждания за света и "кое е редно", възпитавайки ги. Дотогава, обаче, онова, което прави "Мара-общата" от съседния клас си е лично нейна работа.
Малко разнопосочен се получи този постинг...