Нали съм добричка (кой може да отрече?!?!

) намерих някой рецепти в БГ нет пристранството и една на испанки (която преведох за вас ((ма колко съм добра

)))
ЧИРАШИЗУШИ
Необходими продукти:
400 г. ориз, 160 г. оцет, 20 г. захар, 10 г. сол (за сушимеши), 20 г. шийтаке (японски ароматични гъби), 200 г. моркови, 100 г. грах, 50 г. скариди, 1 яйце, нори (хартия от японски водорасли)
Приготовление:
За около два часа накисваме ориза в 450 г. вода, след което го сваряваме. Докато оризът е горещ, заливаме го с оцет, в който предварително сме разтворили захарта и солта. Изчакваме около 10-15 минути, докато оризът поеме течността, като през това време разбъркваме. С помощта на ветрило ускоряваме изсъхването на ориза. Докато изчакваме ориза, накисваме шийтаке (японските гъби) да омекнат. След като гъбите са готови, нарязват се на ситно. Към тях прибавяме захар и сол и съвсем леко ги сваряваме. Нарязваме морковите на пръчици и ги сваряваме със захар и сол. Грахта се сварява със сол. Гъбите, морковите и грахта прибавяме към готовия ориз сушимеши. Яйцето го разбиваме и от него правим палачинки. Нарязваме го на конци. Скаридите се варят 1-2 минути със сол. Нори се нарязва на тънки ивици. С яйцата, скаридите и нори може да украсите сушимеши по ваш вкус, за да бъде приятно за консумация. Сервира се в купа.
http://bgcookbook.com/listrec.php?sid=8&kind=2
а за това което преложи Еликс аз гласувам за :http://www.japan-guide.com/r/e102.html