Речник на Северозападния жаргон, част 7:
Да пуща една пароструйка, Да източа апаратурата, Да му строша ребрата, Да му извия главътъ – Да се изпикая, а вторите две се ползват и като закана за мастурбиране
папунясал – потен, мръсен и небръснат
премуртил – препил, махмурлия, най-отвратителното агрегатно състояние на физиката и психиката
А сакаш ли да видиш Гуту Монголеца? – риторичен въпрос, искаш ли да ми видиш члена, съдържа най-разнообразни емоции
Кво едеш бе, да ти ебе куче майкята! – така в столовете на техникумите из Резервата младежите се обръщат към свой съученик, който току-що си е купил баничка. Вместо куче се ползва и господ.
избендрих съ – скъсах се от бачкане
не бръбАрай с тия мАзни рЪце – девойка възпира мераклия, който иска да й пипа боските
яла, яла, язе съм ти забръкал – иронична подкана към някой да дойде, когато е нежелан, със забръкано, тоест с попара от всякакви остатъци и помии в Резервата си храним прасетата, изразът всъщност означава изобщо не ми идвай!, но може да съдържа и положително настроение и шега
бишни ми клепарете (клефарете) – хвърли насам чехлите
обрулени от сприята – отнесени от вихъра, врачански израз
(на таа песен) кой не умре жив да нее! – възклицание на пиян, когато му пуснат любимата песен
чЕгара – кастря дърво от клоните, бия някого, ям яко
Гледам, дееба неговата майкя, и си викам – майкя му дееба . По едно време тамън щех да му еба майкята, ама като видех, че си е ебало путката майна, си рекох оти му не еба майкята! И го заебах. – без превод
яла тука та заапем за вратняка – сексуална закачка, флиртуване
ше те клатим като рецидивист решетка – закана за секс
изцибрел – отслабнал от болест, Изцибрел си като драшанска лисица.
уй сплескан, уй пелешат – приятелско обръщение, Еее, кво праиш бе, уй сплескан (пелешат)!
яжте, моми, баница - дееба вашта мамица – стихче
див на бъзовина – дивотията на пустиняка е сравнена с буйната растителност от бъз (бъзе) в междублоковите пространства на Резервата
ша ми пръднеш на уя – нищо не можеш да ми направиш
торме – малкото на биволицата, некога имаше много биволици в селата Попица, Мраморен, Косталево, Гиген и т. н... сигурно и в други има...
Няколко люти клетви:
Да ти букне джигереца (чирвата)!
Да та устрела шъкне!
Да ти изпръснат очите!
Да ти побелеат очите!
Да ти свирне кръв от носа! (Когато някой си свирка с уста.)
Да та засадат с краката нагоре!
Да погледаш цвекетата откъде кореньете!
Да та покарат циганье през черното море!
Да та не познаат жив!
Да та намерат под бело платно!
Да Умреш дано!
Къде ма пращаш, там да ма чакаш! – отговор на по-горната клетва
Кога на мене ми носат, на тебе да ти косат! – говорещият пожелава на другия да е умрял много преди него
катарага – дървена стълба
скАли – циментово, каменно и т. н. стълбище
един бамбон не моа си развиеш – нищо не става от теб
стабилен си като райбер на изгнили врата – много си стабилен, иронично
мамина путка мъдеста – живописно възклицание
довечар ша са нАпия на отвес – закана за напиване
глей таа ква пичка има кат на бреза биволица челото – поетично сравнение
ша та избуша като ланска чушка – закана за секс
ама си тъп, тъп, та ча вдлъбнат – много си тъп
_________________ "И кенеф да е, на по-скъпия ше седна!"© Chainsaw gypsies from hell!
|