Значи у нас, поне в медицинските среди, все още нещата стават по 2ия начин. Да ти кажа аз в края на февруари как минах изследвания на чернодрбни ензими и ехограф за снимка на същия дроб. 1 да кажа, че аз съм неосигурен, тъй като още не съм си превел документите, че от 2001 до 2004 съм осигуряван не в бг, а пък и да бях пак от 2005 до сега ще липсват месеците, през които съм бил без работа или съм работил без договор. Но никакъв проблем. 1 наш познат лекар ми каза, че е време да си направя тези изследвания и ми даде гсма на свой познат в поликлиниката на 3та градска. Уговорих се аз с него, разбрахме се за 40лв. цена (20 за ензими и другите билирубини и т.н. и 20 за снимката на ехографа). Отивам аз в уречения час и какво се заговорихме с тоя лекар (много приятен човек) ма стана дума, че преди 1-2г. съм бачкал в ИАЛ... и той като ахна, ма като засия, ма като каза "ама ти си здравен работник - колега значи?!" и аз "ами вече не, преди бях" а той "ама защо никой не ми каза а и ти си мълчиш - няма преди, няма сега - ти си колега и не може да плащаш" и аз кво да кажа, да го моля насила да ми вземе парите,

викам "ОК" . И отидохме първо там дет се записваш за взимане на кръв и плащаш, и той и вика на жената "абе ще можеш ли някак си да вместиш туй момче, то е колега?" и тя веднага "ама как разбира се" веднага ми дадоха номер, и въпреки че пред мен чакаха сума ти народ лаборантките дет взимаха кръв ми казаха да влеза веднага, щото може да имам спешна работа и да бързам нали.

При ехографа по същия начин. И така, въпреки че съм неосигурен, с 1 служебна карта, която дори вече отдавна е невалидна, (аз си я нося само щото понякога с нея мога да обядвам във всички столове на МЗ за 1-2лв.) си направих безплатно изследванията, като предредих междувременно почти цялата опашка.

А тия изследвания, почти съм сигурен, че ще бъдат покрити с направление от което може би има нужда някой ама... За жалост все още така се случват нещата у нас, и въпреки че аз печеля в конкретния случай пак смятам, че е крайно време тая шуробаджанащина да спре!
ПП. Ако пък само хората имаха дори бегла представа как се взимат лицензи за нови лекарства у нас...