Лелеее...през два месеца, как така, бе?
Как ще изтрайвам до следващия брой?
Ако го прекъснат си заминава единственото периодично издание, което следя.
Малко уточнение. Шогун не е нито списание за манга (е, съдържа някакви кратки общоосведомителни текстове), нито списание с манга (е, поне не всичко в него е чистокръвна манга).
Шогун е списание за френски комикси, които приличат на манга.
Единственият, комикс в него, който по моите критерии може да мине за манга е Vairocana, защото го списват разни японки.
Въпреки, че си падам малко "пурист" на тема манга страшно харесвам списанието и историите в него. Ще е жалко да ги загубя.
За тези които биха го търсили - според мен си заслужава!
По големите книжарници съм вижда от 1-ви до 10-ти том.
Иначе аз си го следя от началото и имам 13-те тома + 1-ви том на Shin. Breath Effect така и не излезе, въпреки че звучеше обещаващо.
Ето и заглавията на сериите:
Vairocana - шоненски сюжет + шоджо арт, фентъзи. Семпъл но красив графичен дизайн. Разнообразен сюжет. Адски сладурско! Любимият ми комикс в Шогун.
Omega Complex - шоненски сюжет и арт, пост-апокалиптичен sci-fi, екшън. Издълбоко замислен сюжет, интересни sci-fi идеи, готина графика и бойни сцени. (Напоследък ми се изкачи от номер 3 до номер 2 в класацията, изпреварвайки All In)
All In - типично френско-тарикатско заглавие на тема покер. Френски хаплив хумор залят тук таме с малко драма. Всичко е изобразено с много сладурски манга керъктър дизайн и лицеви изражения. На място са вкарани и някои типични манга гегове. Всеки брой ми пълни душата.
BB Project - шоненски екшън, uderground биткадийски турнир със свърхестествени умения. Сюжетът е малко елементарен и изтискан от пръстите, но пък рисунките и керъктър дизайна са страхотни. Комичните ситуации в които попада главния герой също си заслужават. Не е върховно, но е много приятно за следене.
PenDragon - шоненски приключенски екшън. В началото ми звучеше малко като Торияма рип-оф (но не заради керъктър дизайна). По-натам срещнах елементи от доста други шонени. Започва малко бавно. Общо взето не е нищо особено, но пък е доста разнообразно. Във всяка глава героите се набутват във все по-голяма каша и срещат все по-екзотично изглеждащи противници. Става.
Kairi - шоджо драма рип-оф. Това не го следя. Досадно ми е. Чудя се защо някой се е опитал да пресъздаде по дървен начин най-изтърканите клишета в жанра. Иначе, като керъктър дизайн е добре. Създава жанрово разнообразие на списанието, от което според мен то не се нуждае.
За превода. Доста е добър. В първите 1-2 броя имаше малко проблеми с адаптирането на по-засуканите френски лафове в български еквивалент, но бързо ги оправиха. Много съм доволен.
Както виджате 5 от 6 заглавия, заради които си заслужава да се следи.
Родният комикс маняк обаче сугурно не е чувал за него, а определено не е списание за най-масовия читател - хлапетата.
Ако го прекъснат, губя едно много мощно лекарство за бягство от реалността.