Ритуалите имат значение, факт, но това не пречи да са отживели, безсмислени или глупави. Като цяло, вярата в нещо според мен няма нужда от конкретно място за практикуване и конкретни формули, по които да се прави. А формулите и правилата са това, което прави религията. Това разбира се е МОЯТА гледна точка. Има хора, на които ритуалите им помагат. Няма лошо.
Аз нямам проблем с отделянето на Библията и вярата от Църквата. Библията е една книга в крайна сметка и ние можем преспокойно да я разглеждаме просто като книга. За вярата казах по-горе.
Колде, Библията е една от многото книги, които отговарят на въпроса "Защо?". Тя НАИСТИНА отговаря на този въпрос. Това колко е верен този отговор обаче аз не съм го дискутирала. Това, че не е единствената книга, даваща такъв отговор, е ясно.
Иначе човек наистина няма нужда да класифицира другите по религиозните им убеждения и това би било прекрасно в идеален свят, в който хората нямат предразсъдъци. Обаче ние не живеем в идеален свят, а извън България има огромни площи от Земята, в които религията все още е важна и животът се върти около нея. Северна Америка е от тях. Южна Америка е от тях. Голяма част от Азия е от тях. Африка е от тях. Някои части от Европа - също. Аз го видях с очите си тука - хората ходят на църква за да социализират със себеподобни. Това е начинът. Тукашните ходят на църква от малки - имат си среда от "техни си хора". Те не си намират приятелите в интернет форуми, както ние в България, щото Канада е толкова голяма, че срещите ин риъл лайф са трудно осъществими. Трябва да идеш в някой клуб по интереси, за да срещнеш хора. Тук църквите са най-популярните клубове по интереси. Хората се идентифицират с вярванията си - това каква религия изповядваш е от първите въпроси, които ще ти зададат. И затова е важно да си наясно с религиите поне донякъде, да не вземеш да направиш нещо обидно и дискриминиращо без да искаш - щото много хора не си дават сметка, че правят обидни и дискриминиращи неща. Примерно за хомосексуалните - "а, те не ми пречат и те са хора, само да не се целуват пред мен по улицата". Хората, които казват това дори не си дават сметка колко хомофобски са тия думи. И това са думи породени от липса на информация или от грешна информация. Та затова ти казвам, че не можеш да приемеш един човек, ако не го разбираш поне донякъде. Особено като опре до някви супер мъгляви, неконкретни и НЕРАЦИОНАЛНИ неща. А за да го разбереш, трябва да се самообразоваш.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|