Широкоразпространена заблуда е, че растенията добити със селекция за задължително безопасни, а тези чрез генни модификации - задължително опасни.
Селекцията НЕ е забързан естествен подбор - ако оставите селектирано растение само в природата, то доста вероятно ще умре. Има някои особено капризни култури, които трябва да отглеждаш като малки деца. И да ви питам, кво ще стане, ако пуснем един пекинез в дивото? А? Или една персийска котка?
Селекцията е насочено косвено бъркане в генотипа на организма, за да развие той нужни за човека качества. Става по-бавно и се получават по-устойчиви геноми, които могат да пребъдат в поколенията напред. Но понеже никоя БГМАМА не се е стреснала от тия растения, никой не проучва доколко са полезни те. Ама ИЗОБЩО не ги тестват. При тях СЪЩО е променен метаболизма на организма. При тях СЪЩО не е ясно как точно е променен и кви интересни екстри може да го споходят. Има селектирани храни, които при продължителна употреба ти товарят черния дроб, правят ти камъни в бъбреците, дразнят ти лигавицата на стомаха и червата и т.н. При тях СЪЩО има неясни и неисзследвани дълготрайни ефекти. Ще кажете - ядем сортове от няколко стотин години и не сме умрели. Ние и от ГМ храните няма да умрем. Въпросът е колко ще сме здрави, нали. И сега не е ясно колко сме здрави, още повече, че върху здравето ни влияят някви милиарди неща и никой не знае кво точно се случва.
Опасността от ГМОто обаче яко се преувеличава - те не са първите растения с вродени инсектициди, които ядем. Има си култури, които сами са станали непоносими за разни насекоми в процеса на еволюцията си. Това, което е отровно за инсекта, не е задължително да е отровно и за мен. И обратното. Ние имаме ТВЪРДЕ различен метаболизъм с тоя на инсектите, нали. Опасност има понякога за разни хора с алергии, ако са внедрени гени, отговорни за синтез на вещества, към които хората са алергични, но това може да се избегне при адекватно етикетиране. И при разработка на по-добри ГМ култури. Непосредствените опасности се откриват още на първите тестове. Ако растението съдържа някой убер зловещ алкалоид и е твърде отровно за нас, ще си проличи веднага. Ако не е - дългосрочния му ефект върху организма ще е вероятно същият като този на селектираните култури. Освен ако не съдържа няква отрова като живака, дето се акумулира в организма и изведнъж почва да действа. Това, което растението съдържа като протеини, въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и т.н., ние го разбиваме на съставните му части като го изядем. Стигаме до една доста по-базова химия, където химичното съединение си е такова квото е, без да има значение откъде е дошло. Кво значение има, че протеинът, съдържащ аминокиселинната последователност - метионин-цистеин-хистидин-прочее идва от ГМ продукт, като организма ми ще го е разбил на метионин, цистеин, хистидин и т.н. И тези метионин, цистеин, хистидин и т.н. НЕ ПОМНЯТ че са от ГМ продукт. Те са си метионин, цистеин, хистидин и тялото ми почва да си ги ползва по предназначение. Същото става и с нуклеиновите киселини, които изграждат ГМ ДНК кода. Те не се внедряват цели в моето ДНК като ги изям, барабар с яките "мутирали" гени. Разпадат се на съставните си части, а те са колко - 4-5 общо бази там за ДНК и РНК. И са еднакви при всички.
Така че, споко - не са толкова страшни за здравето тия култури. По-страшното за мен е, че ако една култура се окаже добра и доходоносна, масово ще сеят САМО нея, с което ще утрепят биоразнообразието от многото сортове, които ползваме сега. И всички ще ядем една и съща храна, което ще е твърде тъпо. Ето тук в Канада не мога да си намеря друг сорт царевица освен ужасно сладката гняс, която местните ядат. Да не говорим, че ако тая единствена култура я сполети катаклизъм, целият свят ще издуха супата, щото няма да има кво друго да яде. Ако разработят много различни сортове с еди каквато си там екстра (примерно инсектицидна устойчивост) - няма лошо иначе. Ма що ли ми се струва, че няма да стане баш така. И други проблеми има - пестицидно устойчивите култури стават причина фермерите да изливат неквито тонове отрови, за да утрепят плевелите (щото културата иначе издържа на тия отрови) и ние ядем обляти от отрови вещества, а наоколо се развиват супер-плевели мутанти. Тия ГМ култури са тотално сбъркана история, трябва да спрат да ги правят, няма никъв смисъл от тях.
А за Монсанто - те наистина са зла империя на злото, но докато слушаме разни БГМАМИ и прочее еко-терористи и не им направим конкуренция, няма как да се справим с тях. Наистина не ми се иска утре ГМ храните да се окажат изключително важни за оцеляването ни и само Монсанто да държи монопола над тях.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|