Бонус епизода на Steins;Gate.
Както се очакваше - нищо особено, но пък беше приятно да си припомня какви идиоти са главините герои.
Препоръчвам титрите на WhyNot, тези на Commie бяха нещо омазани (може би от бързане).
Mahou Sensei Negima: The Movie
Разочарование.
Знаех предварително че сюжетът ще е алтернативен финал на мангата, но се оказа "изстискан от прътите и фрашкан с дебилни клишета и развития алтернативен финал".
Да не говорим за глупавия fast forward през най-яките моменти от мангата.
Особено зле бяха диалозите, мотивационните речи (за къде без тях

) и нахвърляните групички от второстепенни герои, които присъстваха, като статуи и искаха да кажат "Вижте сега, не сме забравили за тях, но наистина не се сещаме какво да ги правим.".
Особено досаден беше случая с Ariadne групичката (Emily, Beatrix и Collet), които са ми любимки от мангата. Те бяха набутани насила и нямаха никаква работа във филма.
Графика и анимация - на ръба на поносимото. Имаше претупани foreground-и background-и. В някои сцени героите изглеждаха, като ваденки върху несъответстващ фон. Имаше сцени изцяло в розово. Имаше пълнежни сцени почти без анимация (когато пееха песента при церемонията по дипломирането).
Ако това беше TV проект сигурно тези детайли нямаше да ми направят впечатление, но говорим за филм, а и предните 4 OVA епизода наистина вдигнаха стандартите много високо. Спрямо тях за мен Mahou Sensei Negima: Anime Final е стъпка надолу и е по-скоро продукт от ранга на първото TV.
Играта на сеютата. Мързи ме да проверявам, но май част от тях бяха сменени, а пък останалите играеха някак различно от предишните им изпълнения. Може би режисьорът е имал друга концепция как трябва да звучат героите. Не че e голям проблем, но примерно Negi и Kotaro ми звучаха прекалено женствено, а Chisame и Haruna не ползваха характерните им иронично-цинични интонации.
Накратко - филмът е общо взето добре направен, но не ме изкефи, а и сюжетът му е пълно разочарование.
Доколкото знам в кината е бил представя в double-bill с друг посредствен филм по голям френчайз - Hayate the Combat Butler! Heaven Is a Place on Earth.
Гадното е, че мангата приключва и то по бързата процедура.
Това от което имам нужда е spin off (манга или аниме) с Yue и останалите мацки от академията Ariadne. При тях има потенциал за много приключения, екшън и дедективски разследвания. Особено ако включат в действието магическите им cool looking armor-и: летящи рицарски доспехи - отвън, контролни компютърни екрани и air condition отвътре. На практика магическа mecha в mahou shoujo обстановка

.