Това вече е третия форум на който поствам това, но тук съм сигурен че има много повече фенове на японската музика и дано да има повече отзвук.
Общо взето единствената по-рок японска банда която бях слушал беше X-Japan (те са си направо метъл, няма какво да се лъжем) и успях доста да се зарибя по подобна музика. И понеже въпросните се водят за родоначалници на "visula rock" стила, реших да се разтърся за по-съвременни представители на J-rock-а. И за да ми е по-лесно и да не се чудя какво точно дърпам изнамерих този сайт с няколко j-rock mp3 за сваляне -
http://dive.to/flame . По-долу съм драснал по някаква оценка за повечето от групите, чиито mp3 прослушах, ако ви стане интересно (или изпитате чувства от типа "ние това много добре си го знаеме") - чувствайте се свободни да дърпате и вие и/или да изкоментирате после.
Dir en grey
Dir en grey - Child Prey
Dir en grey - DRAIN AWAY
Dir en grey - Yokan
Dir en grey - -Mr.NEWSMAN-
Dir en grey - Umbrella
Тези страшно много ми харесаха, един такъв раздвижен и същевременно тежичък саунд имат и запомнящи се китарки...
Освен това се оказа че имат и мн идейни текстове, ама как да го разбереш това като са предимно на японски... Затова има и преводи на някои сайтове.
Gackt
GACKT - Lu:na
GACKT - Speed Master
Това също ви го препоръчвам, защото е много добро. Вярно някак си по-лек стил, но пак ми харесаха и двете mp3.
Glay
GLAY - Savile Row
GLAY - STAY TUNED
GLAY - Winter, Again
GLAY - Yuuwaku
Малко комерсиалничко и леко, но става...
L'Arc~en~Ciel
L'Arc~en~Ciel - mily way
L'Arc~en~Ciel - snow drop
Това е по-комерсиално и по-леко, но пък е много мелодично и доста веселко...
Laputa
Laputa - eve
Същото като по-горното, но малко по-тежко. ( много малко )
Penicillin
PENICILLIN - make love
PENICILLIN - Tomorrow
Тези са някакви ветерани в j-rock-а и уж би трябвало да са тежки, но са доста веселяшки и лекички и изобщо не са зле
Miyavi
Miyavi - Jingle Bell (Kari)
Това е много здраво, още само по началото се загрява че е здрава песен, нещо като hardcore/punk, но за съжаление не запазва същия брутален ритъм до края... Нищо, пак кефи много - дърпайте...
Ще се радвам ако някой тук който има повече опит с J-Rock-а, постне инфо за тези и други интересни групи.