Кажете кои са любимите ви научно фантастични игрални филми и коментирайте някои от тях ако искате.
Ето моите без определен ред:
Star Wars - и другите части от старата трилогия са чудесни, но според мен The Empire Strikes Back е най-добрият филм от поредицата.
Starship Troopers - за мене това е абсолютно култов филм. Много хора го плюят я с това че бил тъп, я с това че нямал нищо общо с книгата... Но Paul Verhoeven никога не е имал за цел да прави какъвто и да е вид точна адаптация на иначе чудесната творба на Хайнлайн. Филмът е чиста проба изродия с много екшън, много кръв и много сатира. Michael Ironside прави култова роля.
Robocop - пак филм на Paul Verhoeven, един от любимите ми въобще. Пак много кръв и изродия; Peter Weller и Kurtwood Smith (Clarence Boddicker, известен още от That 70's Show) са велики! Като бях малък (сигурно 6-7 годишен го гледах за първи път и дълги години имах топли спомени за него; преди 4 години го гледах за 2-ри път и за моя голяма изненада ми хареса също колкото навремето, ако не и повече). Следващите Robocop филми няма какво и да ги споменавам - мъка! Но те не са режисирани от Verhoeven все пак.
Total Recall - да, познахте! Филм на Verhoeven, само че този път с участието на Arnold Schwarzenegger. Нямам спомен да съм гледал по-хубав филм с марсианска тематика. Има характерния за филмите на Verhoeven брутален екшън.
Btw струва си да се отбележат приликите между култовите роли на Ronny Cox като "зъл корпоративен лидер" в Robocop и Total Recall, както и тези на Kurtwood Smith и Michael Ironside като "зли копелета".
The Terminator, Terminator 2 - тъй и тъй сме на вълна Schwarzenegger... Няма какво да се коментира за тези два филма, култови!
Predator - more Schwarzenegger goodness!
Alien, Aliens - доста различни са първите два Alien-а... единия е повече до suspense horror, другия повече екшън. Но и двата са ми много любими.
Fifth Element - това май си е love or hate филм. Много хора не го харесват, но аз го обожавам заедно с недостатъците му. Най-добрата роля на Мила Йовович и доста успешен опит на Luc Besson за творене в жанра.
The Matrix - няма нужда от кой знае какъв коментар, освен че се надявам бездарните продължения да потънат в забвение.
Clockwork Orange - този филм на Stanley Kubrick е абсолютно ненормален! Много интригуващ и доста далече от стандартната представа за "фантастика". Пълен със смисъл и безсмислие, насилие и тънка сатира.
Blade Runner - страхотен cyberpunk, с огромно влияние в киното и не само. Има си всичко - мрачни дистопийни градски пейзажи, тягостна атмосфера, Harrison Ford и Rutger Hauer, музика на Vangelis. Забелязал съм че не е филм за всеки и трябва подходящо настроение да се гледа.
12 Monkeys - някой друг да пише за него, от доста време не съм го гледал.
Planet of the Apes - класика, жалко че Tim Burton направи скапан римейк наскоро.
Mad Max 2: Road Warrior - Mad Max 1 и 3 не ми харесват особено, но вторият е жесток! Според мене е най-добрият пост-апокалиптичен филм правен досега. Мел Гибсън прави страхотна роля, преследванията с коли все още са впечатляващи, налице са и любимите ми озверели, дрипави жертви на апокалипсиса.
Cube - нискобюджетен канадски филм, в който няколко души представящи различни стереотипи са затворени в лабиринт от квадратни стаи. Доста интересен социален коментар, който определено ми допада като идеи.
Cypher - от режисьора на Cube (Vincenzo Natali). Много интригуваща шпионска фантастика с немалко визуални експерименти. Единствено края не ми хареса съвсем, но като цяло е издухващ филм.
Pi - интересен опит за влизане в главата на смахнат математик. Макар че най-много ми хареса и въздейства заради експерименталната визия.
Gattaca - изключителна фантастика за общество от перфектни хора, в което един неперфектен се опитва да постигне мечтата си. Жалко е че няма повече научни фантастики в които историята и идеята са на първо място, а не eye candy-то и екшъна.