Сега малко истински факти за пяната. Химиците й викат дисперсна система от тип въздух в течност. Представлява малки, затворени с някаква повърхност мехурчета с висока концентация в течната среда. Измивното им действие се дължи на ПОВЪРХНОСТНО АКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА (ПАВ во кратце), които образуват тези затворени повърхности, както и слоевете на границата вода-въздух. Молекулите на ПАВ, които са основната съставка на всички перилни и миещи препарати, имат хидрофилна ("обичаща водата") глава и хидрофобна ("мразеща водата") опашка. Мехурчето образувано от ПАВ е така подредено, че навън към водата са показани хидрофилните глави, а вътре в него хидрофобните въглеводородни опашки създават органична среда. Точно в тази среда според доброто старо химично правило "подобни се разтварят в подобни" попадат органичните агенти, които представляват разните му там мазни капки, петна и прочее такива гадости, които искаме да измием.
Водата също си има някакво повърхностно напрежение сама по себе си, което означава, че молекулите й могат да затворят някаква повърхност и да образуват мехурче със затворен газ в него. НО в това мехурче няма как да попадне мастна капка и да се задържи. Та така. Не го знам кво е творил оня японец. По-скоро е разбивал петната с ултразвук.
Това, че индустриалните ПАВ замърсяват природните води, за съжаление е абсолютно вярно.
Като потребител на Искърската вода, мога да кажа, че е една от най-хубавите евър. Става за пиене дори и след обработката с хлор и обирането на цялата менделеева таблица от тръбопроводите, по които ни я доставят

И ми действа прекрасно на косата - на други места, включително и по света, косата ми става ужасна от тамошната вода. Кожата тоже. Тялото свиква с това, което му се случва често и се приспособява. Човекът се къпе активно от близо 200 години - мисля, че кожата ни отдавна е привикнала.
А относно чумата - да, гризачите са основните преносители на болестта, но при една добра хигиена, която не включва само миене на ръцете със сапун, ами миене на дрехи, предмети за всекидневна употреба и т.н, плюс изваряване на водата и подлагане на храната на топлинна обработка, жертвите биха били далеч по-малко. Важи за всяка една заразна болест. Понятието хигиена е много по-широко. Ще взема да викна HikoSeijuro да ви разкаже тук по-подробно

Все пак е държал изпит по хигиена човекът.
Така че алшу, не се опитвай да оправдаеш собствената си нечистоплътност с някакви изсмукани от неизмитите ти пръсти факти

Че току виж те тръшнал хепатитът.