Днеска докато си киснех под душа ми дойде готина идея за тема в която да направим нещо като обмен на музикални вкусове. Т.е. всеки да си каже разни групи и изпълнители които много ги кефят, включтилено кои са им яките албуми и песни, какъв вид музика е, на кой ще се хареса и т.н. Време е да се посъживи малко музикалния форум!
edit: Я всъщност да го преместя това в chat. Знам аз че никой няма да се мине да се вясне в музикалния форум (на който и пише "японска музика" освен тфа). Просто ще оставя линк в него...
Айде аз почвам (за всяка група има име, албуми, описание и накрая с 1 до 5 звезди до колко я препоръчвам):
Ambeon (Fate of a Dreamer) - metal среща ambient с леки celtic привкуси... Що за чудо е това?? Оригинална мрачна музика с прекрасен женски вокал.
Apocalyptica - maniax ме светна за тази жестока група. Изключително оригинален метъл, макар и да има доста повтаряемост в песните.
Apollo 440 (Electro Glide In Blue, Millennium Fever, Dude Descending a Staircase) - предполагам доста хора са ги чували, доста готина разнообразна електронна музика варираща от trip-hop до ambient-ско new age-ски изпълнения (примерно Stealth).
Astralasia (Axis Mundi, The Seven Pointed Star, Whatever Happened to Utopia) - това е най-новото ми откритие, правят много разнообразна електронна музика още от началото на 90те. Досега съм им преслушал 3 албума и всичките са страхотни.
Biosphere (Microgravity, Substrata) - това ми го препоръчаха наред с Astralasia. Стара но страхотна електронна музика, която доста е копирана от други групи по-нататък. Слушал съм 2 албума - Microgravity и Substrata, като първото повече ми мяза на techno/jungle а второто е много приятен ambient.
Deep Forest - една от най исвестните new age групи наред с Enigma. Много приятна релаксираща музика с доста влияние на всякаква world music.
Enigma - моя любима група, прекрасна музика за релаксация. Само дето последния албум (Voaygeur) според мен е отврат, тотално са се изчерпали и няма нищо ново и интересно.
Fluke (Puppy) - пак доста разнообразна електронна музика. Горещо препоръчвам последния им албум Puppy, има много енергия и приятни бийтове в него.
Hive (Devious Methods) - наскоро реших да проверя що за чудо е тая група. Ultrasonic Sound в саундтрака на Матрицата ми беше направил много добро впечатление и целия албум към който принадлежи е интересен и оригинален. Мисля че може да се води drum 'n' bass но е и далеч повече заради начина по който са mix-нали говор в музиката.
Junkie XL (Broadcast From the Computer Hell Cabin) - поредната чудесна група правеща яка електронна музика. Последното тяхно нещо което ми попадна е Broadcast From the Computer Hell Cabin, интересен албум направен като радио предаване - много и все добри певци и готина музика.
Juno Reactor (Bible Of Dreams, Beyond the Infinte) - пак от категорията на JunkieXL и Fluke. Едни от най-добрите в бранша и задобряват все повече. Най-хубавото е че не се ограничават и всеки следващ албум е различен от предишния. Odyssey 1992-2002 е страхотен албум за да придобиете представа за разнообразните неща които са правили и накрая има 2 нови песни (едната от саундтрака на Animatrix, Kid's Story).
Kitaro - този тип се води нещо като японския Vangelis. Невероятна old school електронна музика + японски мотиви. Само имайте препредид че човек трябва да се заслуша в спокойна обстановка за да му хареса.
KMFDM - тежкия електронен бийт "tm". Последно време са си позагубили вдъхновението но имат много готини неща. Известни са и с политическото и социално съдържание на песните.
**
KoRn (Follow the Ladder) - наскоро реших да видя що за чудо е KoRn-a и албума Follow the Ladder макар и да не ми допадна съвсем е много оригинален и интересен. Много яростна metal музика с интересни електронни елементи. По-нататъшните им неща обаче карайно ме разочароваха. Безидейни и еднообразни.
**
Linkin Park (Hybrid Theory, Meteora, Reanimation) - двама вокали, рок + рап, страхотна макар и еднообразна музика за фон... мисля че доста готино се е получило и че са най-добрите в този вид музика. Love it or hate it
Loreena McKennitt (The Book of Secrets) - отдавна се влюбих в песента The Mummer's Dance но чак наскоро се сетих да потърся целия албум. Невероятно! Донякъде celtic но не само. Певицата просто не е от тоя свят!
Marilyn Manson (Antichrist Superstar, Holy Wood, Mechanical Animals) - до скоро не му се кефех ама човек ако е в подходящо настроение действа много добре

Оригинален рок. Ако не се брои че бат Мерлинчо е грозен сатанист (или се прави на такъв) музиката му е страхотна и много интересна.
Moby (18, Ambient, Everything is Wrong, Play) - случва ли ви се да сте сдухани и да ви е гадно че сте се появили на тоя свят? Еми Моби постоянно се чувства така и това си личи в музиката му

Уникална, оригинална, прекрасна... и много, много сдухана електронна музика ("електронна" е най-близкото описание за което се сещам защото наистина е one of a kind).
Nine Inch Nails (Pretty Hate Machine, The Downward Spiral, The Fragile) - Trent Reznor и неговото NIN са причината да се кефя на Industrial. Просто абсолютна класика в жанра и всеки албум е творба на изкуството. Мрачно, ядосано, сдухано, песимистично! И на моменти направо магическо.
Peter Gabriel (Ovo) - доста интересен музикант. По принцип пее поп (и то много добър), но музиката му последно време става много различна, което показва колко разностранни таланти има - албума Ovo по-скоро е wolrd music + new age.
POD (Payable on Death, Satellite, The Fundamental Elements of Southtown) - уж се водят Christian rock band, но това не е лошо в случая. Определено от най-добрия рок който съм чувал и вокалиста е добър. Особено Satellite има няколко невероятни песни.
**
Prodigy (The Prodigy Experience, Music for the Jilted Generation, Fat of the Land) - тук няма нужда от коментар

Само да ви кажа че новия албум е почти готов и ще излезе сигурно това лято! Liam Howett казва че Baby's Got a Temper single-a му е било като wake up call че не трябва да се задържа на нивото на старата си музика и е време да продължи напред. Та захвърлил е всичко върху което е работил първоначално и новия албум ще е наистина нещо ново и неочаквано (но както винаги страхотно и за слушане и за танцуване).
Rammstein (Herzeleid, Sehnsucht, Mutter) - пак no comment. Това е любимата ми metal група. Мисля че нямат и една лоша песен, нищо чудно като се има предвид че правят малко албуми но за сметка на това качествени.
Reveille (Bleed the Sky) - готина metal/rap група. Не ме кефи чак на макс но има няколко песни които много ми харесват (Bleed the SKy, Look at me Now).
**
Sarah Brightman (Eden) - това е едно от най-страхотните ми попадения последно време. Неземна музика и невероятна певица! Малко мяза на new age но е много повече. Най-малкото песента Eden е нещо което просто трябва да се чуе!
System of a Down (Steal This Album, Toxicity, System of a Down) - тия американски арменци са пичове и музиката им определено е много оригинален рок/метъл. На моменти става еднообразна, но като цяло я препоръчвам. Песента Chop Suey ми е от най-любимите, има невероятен финал и според мен най-много изпъква сред останалилте им неща.
The Gathering (If Then Else, Souvenirs) - жестоко! Още едно ново откритие за мен. Подобно на Ambeon мрачна електронна + метъл музика с прекрасен женски вокал. If Then Else е невеорятен албум и Souvenirs продължава в същия дух.
Tool - това е група по която ме запали maniax и съм му адски благодарен! Любимия ми метъл наред с Rammstein. Страхотна музика и мощен вокал (наскоро го сравнявах с вокала на подобната група Creed и разликата е фрапираща в полза на Tool).