Аз пък мисля, че Библията е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за четене. Както и Коранът и квито там други действащи религиозни книги се ползват днес. Аз още не съм прочела всичките, но съм чела Библията, Корана, Сатанинската библия на Лавей, Бхагавад Гита и т.н. И отделно - купища митологии, които са си мъртви религии в крайна сметка.
Що ни трябва? Щото човечеството все още е в състояние на религиозна война. Щото битието ни има ритъм, подчинен на религиозните ни празници. Щото цялата ни култура и история е пропита от религията, която изповядваме. Щото се глобализираме и постоянно влизаме в контакт с хора с друг исторически и културен бекграунд. Животът ни зависи от това. Хубаво е да сме добре осведомени за нещата, които са толкова дълбоко свързани с нас. Както е хубаво да сме добре осведомени за законите на Нютон примерно. Въпрос на обща култура и интелигентност е - за по-пълноценен живот - физически на планетата и в обществото человеческо.
Но наистина, тълкувания на тези книги има секви - заради което ги има и църквите, които се опитват да ти вкарат едно конкретно тълкувание (удобно за тях най-вече), щото иначе става хаос. Тоя хаос в 21 век не е кой знае колко опасен, щото ние си имаме нова религия - науката - и тя си действа там по някви нейни си принципи и си има своите редици от фанатични последователи и т.н. Тя определя правилата, тя прави ред в хаоса и всеки може да си разсъждава по религиозните въпроси както му скимне, без това да срине държавата. Е, някога хората не са имали достатъчно богата информационна база за това обаче. Трябвало е някой да им каже с думи прости (и заплахи - че неуката дива маса от друго не схваща) кво трябва да се прави и как. И това е продължило достатъчно дълго, че да е от значение и за днешното човечество (което е само малко по-малко тъпо от предишното бтв).
Затова четете, другари, и схващайте тия книги според собственото си интелектуално ниво. Аз в Новия завет виждам повече от буквалния текст, други виждат буквалния текст. За мен Новия завет е хубава философия, подходяща за обществото ни на настоящото му ниво на развитие. Не е единствената книга, от която да се научим на морал, но е една от най-популярните такива.
_________________ And that, is without a doubt, that. ,
|